Članak

Tomanić i ostali: Čuli da je optuženi ubio Albanca

27. Februara 2019.15:27
Na suđenju za zločine u Zvorniku, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je vidio mrtva tijela upakovana u vojne vreće, koja su zakopana na mezarju “Ramin grob” u mjesnoj zajednici Glumina kod Zvornika.

Hariz Bećirović rekao je da su ubijeni bili mještani zaseoka Čolovnik, koje su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane (TO) srpske vojske zarobili, a zatim ubili.

“Vidjeli smo bager kako prolazi selom, a zatim i dva kamiona puna crnih plastičnih vreća. Sve smo posmatrali s jednog brda kako bager kopa, a onda vreće iskipuju iz kamiona i zatrpavaju. Nisu sve uspjeli za jedan dan zatrpati. Otišao sam s još nekoliko ljudi do mezarja i otvorili smo neke vreće. Prepoznao sam jednog 14-godišnjeg komšiju. To su bili ubijeni muslimani iz Čolovnika”, kazao je Bećirović.

On je ispričao da su početkom aprila u zaseok Tomanići došli Arkanovci, Šešeljevci i “Beli orlovi”, ali da osim pucanja u zrak i pijančenja, nisu nikoga dirali. Nakon napada na Kula Grad 8. aprila 1992. godine, mještani zaselaka oko Glumine počeli su bježati. Mnogi su ubijeni, a najviše je stradalo muslimana iz Čolovnika, njih oko 110, kazao je svjedok Bećirović.

Tužilaštvo BiH tereti Tomanića da je kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika, od aprila 1992. pa do kraja iste godine, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kroz ubistva, teška oduzimanja slobode i druga nečovječna djela.

Tomanić je otužen da je, pucajući iz pištolja, ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

Tužilaštvo ga tereti i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se nakon toga gubi svaki trag, a njihovi posmrtni ostaci su kasnije ekshumirani iz masovne grobnice Crni vrh kraj Zvornika.

Na upit Tužilaštva BiH da li poznaje osobu po imenu Bajazit Behljulji, svjedok je naveo da je to osoba albanskog porijekla, koja je radila u Zvorniku gdje je i ubijena.

“Krio se u šumi iznad Glumine. Jednom je sišao da obiđe kuću, kada ga je zaustavila straža. Ubijen je, a u straži su bili Cvijan i još neki ljudi. Čuo sam i to da su naredili nekim maloljetnicima da ga pored kuće i zakopaju”, kazao je Bećirović.

I svjedok Ahmet Isić, koji je sedam i po mjeseci proveo u logoru Batković, ispričao je svoja saznanja o sudbini Behljuljija.

“Hranio se na planini gdje sam i ja boravio. Otišao je da obiđe kuću. Srela ga je straža i rafalom presijekla. To mi je sve ispričao Alija Čerkić, koji je zajedno s Behljuljijem tada ranjen, ali je uspio pobjeći”, kazao je Isić.

Svjedoku su, kako je rekao, ubijeni sin i supruga na planini Perunika iznad Glumine, gdje se skrivao od srpskih snaga.

Na upit Tužilaštva da li zna za sudbinu muslimanskog stanovništva iz Mrakodola, svjedok je kazao da ih je na stotine ubijeno. Nakon toga, predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić upitala ga je kako zna za to, a svjedok je odgovorio da mu je punac, koji je u Mrakodolu bio zarobljen, sve to ispričao.

Suđenje se nastavlja 6. marta.

 

Admir Muslimović