Članak

Perović: Dodatni iskaz zaštićene svjedokinje

22. Februara 2019.11:28
U odgovoru na dokaze Odbrane Nenada Perovića, Tužilaštvo BiH je ponovo pozvalo svjedokinju S-3, koja je kazala da nije imala kontakte sa svjedokinjom S-5 u vezi sa ovim predmetom.

S-3 je izjavila da je S-5 prošle godine kontaktirala, ali da joj se nije mogla javiti na telefon. Kako je navela, porukom je pitala o čemu se radi, a S-5 joj je rekla da “nije za telefona”. Poslije toga se, kako je kazala, nisu čule.

Na pitanje Odbrane da li se viđala sa S-5, svjedokinja je rekla da sva ta oštećena lica dolaze na mjesto gdje radi i daju izjave, ali da privatnih kontakata nemaju.

Perović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, te da je iste noći izvršio teško seksualno nasilje nad oštećenom S-1.

Tužilac Dževad Muratbegović je u replici uložio nekoliko materijalnih dokaza, među kojima i iskaz preminule Tifije Jesenković, koja je ispričala kako je sa komšijama istjerana iz sela Kozarda.

Jesenković je napomenula da je među vojnicima vidjela Nenada i da su ih on i još jedan odveli u selo Dobrašina, gdje su četiri dana bili zatvoreni u Beginoj kući. Svjedokinja je navela da su S-1 i S-2 izvođene iz kuće, ali da im nisu rekle “šta su im radili”.

Braniteljica Zorana Čarkić kazala je da bi svjedokinju pitala da li je, kada je vidjela Perovića, preduzimao neke aktivnosti ili je samo bio dio grupe. Takođe bi je pitala da li je nešto primijetila na S-1 i S-2, te koliko su vremena bile odsutne.

Suđenje se nastavlja 15. marta, do kada će se Odbrana izjasniti da li ima dokaza duplike.

Marija Taušan