Članak

Počelo suđenje za zločine u Zvorniku

18. Februara 2019.15:38
Na početku suđenja Cvijanu Tomaniću za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika tokom 1992. godine, Državno tužilaštvo je navelo da će iskazima svjedoka i materijalnim dokazima dokazati krivicu optuženog.

This post is also available in: English

“Tužilaštvo BiH nema sumnje da će dokazati da je Tomanić počinio djelo kako je napisano u dispozitivu optužnice”, kazao je tužilac Seid Marušić.

Marušić je dodao da će Tužilaštvo dokazati da je Tomanić počinio djelo u sklopu širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS) usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području Zvornika.

Marušić je najavio pozivanje 28 svjedoka i prezentaciju 212 materijalnih dokaza.

Tomanovićeva Odbrana je navela da neće iznositi prijedlog svojih dokaza dok Optužba ne završi s izvođenjem dokaza.

Tužilaštvo BiH tereti Tomanića da je kao pripadnik Zvorničke brigade VRS-a na području Zvornika, od aprila 1992. pa do kraja iste godine, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kroz ubistva, teška oduzimanja slobode i druga nečovječna djela.

Tomanić je otužen da je, pucajući iz pištolja, ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

Tužilaštvo ga tereti i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se nakon toga gubi svaki trag, a njihovi posmrtni ostaci su kasnije ekshumirani iz masovne grobnice Crni vrh kraj Zvornika.

Prije početka suđenja održana je statusna konferencija na kojoj je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić kazala da je Tužilaštvo dostavilo tabelarni pregled – koje vrijeme je potrebno za saslušanje svjedoka pojedinačno i na koje okolnosti će biti saslušavani ti svjedoci.

“Tužilaštvo je podnijelo i prijedlog o prihvatanju utvrđenih činjenica koje su dokazane pred Haškim tribunalom. Odbrana treba da se izjasni o tom prijedlogu i da dostavi svoj prijedlog za prihvatanje također utvrđenih činjenica u Haagu”, rekla je Marenić.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani 27. februara.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English