Članak

Kosorić i ostali: Naredba za deminiranje

8. Februara 2019.15:10
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je po naredbi optuženog Mileta Kosorića u julu 1995. godine organizovao deminiranje puta, kako bi stanovništvo Srebrenice moglo proći prema Kladnju.

Boško Šargić je kazao da je, kao načelnik Štaba Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), dobio naredbu da se deminira put u selu Luke (opština Vlasenica) kako bi stanovništvo moglo bezbjedno proći. On je naveo da je naredbu izdao Kosorić, koji je bio komandant Vlaseničke brigade.

“Otišao sam s grupom inžinjeraca i uklonili su mine s puta i oko puta. Odatle se vraćamo na istureno komandno mjesto”, rekao je svjedok i dodao da misli da je to bilo 11. jula.

Prema njegovom svjedočenju, sutradan je počela evakuacija stanovništva, i po naredbi komandanta on se vratio u Luke, kako bi se obezbijedio njihov prolazak. Naredba za obezbjeđivanje prolaza, kazao je, u brigadu je stigla od “generala Krstića”.

Kako je rekao, na licu mjesta bili su i pripadnici Interventnog voda i Vojne policije sa zadatkom da usmjeravaju stanovništvo da ne skreću s puta zbog mina.

Šargić je dodao da su počeli stizati kamioni i autobusi, kao i UNPROFOR, i da je razgovarao sa jednim oficirom. Svjedok je naveo da su bili obezbijedili i burad s vodom, jer je bilo toplo.

Nakon što ga je tužilac Predrag Tomić podsjetio na iskaz iz istrage, svjedok je kazao da je u Lukama bio s Kosorićem kako bi sačekali oficira UNPROFOR-a.

On je vidio da je u pratnji međunarodnih snaga došlo i vozilo sa ranjenicima, te da je Kosorić s njima razgovarao.

Najviše je bilo žena i djece, te starijih muškaraca, rekao je Šargić, dodavši da nije vidio odvajanje muškaraca. Kazao je da nije čuo ni da je bilo zatvaranja u školi, koja je bila udaljena oko 300 metara od punkta na koji su pristizala vozila. Naveo je da je nakon sat do dva otišao iz Luka.

Mile Kosorić je sa Momčilom Tešićem, bivšim pripadnikom Vojne policije Vlaseničke brigade, optužen za genocid u Srebrenici. Na teret im je stavljeno da su, sa ostalim pripadnicima brigade, zaustavljali vozila, od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac, dok je jedan preživio.

Na suđenju je saslušan i Stanimir Majstorović, koji je bio kuvar u jednom od interventnih vodova Vlaseničke brigade. On je rekao da je vidio Kosorića da stoji iznad škole kada je u Luke počelo dolaziti stanovništvo iz Srebrenice. Prema njegovom svjedočenju, tu je bilo i vojske i policije, a i sam je pomagao djeci da siđu s kamiona. Kazao je da su neki izdvajani u školu, gdje su neki zaključani.

Nakon podsjećanja na iskaz iz istrage, Majstorović je potvrdio da je “vidio kako Šargić naređuje B-5 da izdvaja muškarce”.

Majstorović je izjavio i da je čuo da su zatvoreni zlostavljani i tučeni, a potom i ubijeni, ali da ne zna ko je to uradio.

Na pitanje Kosorićevog branioca Dragana Gotovca, svjedok Majstorović je odgovorio da pije lijekove i da je ranije bio u komi, te da ima problema sa sjećanjem.

Svjedok je rekao da ne zna da li je sa UNPROFOR-om u Luke stigao Svetozar Kosorić. Naveo je da nije vidio da Mile Kosorić nešto usmjerava ili naređuje.

Suđenje se nastavlja 15. februara, kada će Odbrana unakrsno ispitati Šargića, a biće saslušan i novi svjedok Tužilaštva.

Marija Taušan