Članak

Džananović i ostali: Premlaćivanje u podrumu

8. Februara 2019.14:40
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH rekao je kako je osoba po nadimku Glavoguz tukla zatvorenike u naselju Alipašino Polje 1992. godine.

Veljko Tomović je ispričao kako su ga polovinom juna 1992. godine, zajedno s drugim stanovnicima, “pokupili Juka i njegovi” te odveli u podrum “Konzuma” na Alipašinom Polju. Dodao je da su žene puštene kućama istog dana.

U podrumu je, naglasio je svjedok Tomović, bilo maltretiranja i izvođenja. Osobu po prezimenu Drašković, kako je kazao, tukli su “‘Glavoguz’ i neka Mirsada”. Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da je Drašković bio tučen i prije nego je doveden u podrum.

Svjedok je istakao da su “dirali” i Milenka Starovića, ali da je on ostao na nogama.

“Isto ga je tukao taj zvani Glavoguz”, rekao je Tomović, dodavši da je krajem jula 1992. godine pušten iz podruma na Alipašinom Polju.

Za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH je optužilo Senada Džananovića zvanog Glavoguz i Edina Gadžu zvanog Kimun. Oni su optuženi kao nekadašnji pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Drugi svjedok Fuad Tanović je izjavio da su nakon početka rata pretresani stanovi u njegovoj zgradi na Alipašinom Polju, te da je u junu 1992. na sastanku u Mjesnoj zajednici tražio da prestane pretres zgrade od neovlaštenih lica i da se to “ozbiljnije uradi”.

Tanović je naglasio da je jedne prilike u naselju vidio svjedoka “D” u koloni, te je nakon raspitivanja dobio informacije “da se rade privođenja i saslušavanja”. Istakao je da je s još jednom osobom tražio način da se “D” oslobodi, što se nakon nekog vremena i desilo.

Za Senada zvanog Glavoguz svjedok je kazao da ga je vidio par puta.

“Iz priča sam čuo da je Senad ispitivao”, rekao je Tanović.

On je kazao i da mu je poznat Edin Gadžo zvani Kimun, kojeg je viđao u “B” fazi naselja. Objasnio je da je “Kimun” bio vezan za jedno vozilo, te je, prema njegovom shvatanju, “bio neka vrsta vozača i logistike”.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je negirao da su Senad i “Kimun” imali komandne odgovornosti u to vrijeme. Također je naglasio da mu nije poznato da je Gadžo učestvovao u ugrožavanju ili ograničavanju nečijih prava.

Suđenje će se nastaviti 22. februara.

Lamija Grebo