Članak

Počelo obnovljeno suđenje za zločin Sarajevu

1. Februara 2019.15:33
Obnovljeno suđenje Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću zbog zločina počinjenog u Sarajevu, odnosno silovanja maloljetne osobe srpske nacionalnosti, počelo je uvodnim riječima Tužilaštva i Odbrane.

This post is also available in: English (English)

Prethodno je Apelaciono vijeće, po prijedlogu Tužilaštva, odvojilo postupak ranije prvooptuženog Elvira Muminovića u odnosu na Kešmera i Menzilovića, koji je nedostupan organima u BiH.

“Postupak se razdvaja iz razloga što je optuženi nedostupan Sudu i potpuno je neizvjesno kada će biti, a sve iz razloga efikasnosti postupka”, kazao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirko Božović.

Sudija Božović je prije toga konstatovao da je Sudu poznato da se Muminović nalazi u bjekstvu, da mu je nepoznato boravište, da je za njim raspisana potjernica i da je pitanje kada će biti dostupan.

Branilac Senad Bilić je izjavio da se Muminović nalazi u Švicarskoj i da mu je tu informaciju prenio sam optuženi.

“Jedino što mogu reći je da sam se nakon izricanja prvostepene presude samo jednom čuo s optuženim koji mi je rekao da se nalazi u Švicarskoj, jer pored BiH ima državljanstvo i te države. Čak je od mene tražio da o tome obavijestim Sud. Pokušao sam poslije toga na više načina da s njim stupim u kontakt, ali bezuspješno”, kazao je Bilić.

Tužiteljica Marijana Čobović je rekla da nije imala informaciju gdje se Muminović nalazi, i da je jedini način za nastavak razdvajanje postupka.

Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu iz jula 2018. kojom je Muminović osuđen na šest, a Kešmer i Menzilović na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u sarajevskom naselju Velešići, a djelo su, prema optužnici, počinili u svojstvu pripadnika Armije BiH (ABiH), te je određeno novo suđenje.

Tužiteljica Čobović je u kratkoj uvodnoj riječi navela da će izvođenjem dokaza potvrditi činjenične navode i da su optuženi djelo počinili na način kako je navedeno u optužnici.

“Oštećena je bila civil i malodobna u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Nalaz vještaka je utvrdio da je kao posljedica kod nje nastupilo trajno umanjenje životne sposobnosti za 30 posto”, naglasila je tužiteljica.

Kešmerov branilac Senad Dupovac je naveo da će Odbrana svoje navode dokazivati kroz tri teze, odnosno da se djelo nije dogodilo na opisani način, da optuženi nije bio pripadnik Armije BiH i da se ovdje radi o pravomoćno presuđenoj stvari iz 1993. godine.

Rusmir Karkin, koji brani Menzilovića, iskoristio je pravo da ne iznosi uvodnu riječ.

Apelaciono vijeće je prihvatilo prijedlog Odbrane za dodatnim neuropsihijatrijskim vještačenjem oštećene, dok su odbijena ostala predložena vještačenja.

Tužiteljica se prethodno usprotivila svim novim dokaznim prijedlozima Odbrane, pogotovo za dodatnim vještačenjem oštećene, navodeći da je ona i u prvostepenom postupku to odbila zbog svog psihičkog stanja, te da u sudnici niko ne smije preuzeti rizik narušavanja njenog mentalnog zdravlja.

Za ostale prijedloge je rekla da ih je Odbrana imala priliku predložiti u prvostepenom postupku, ali da to nije uradila, kao i da pojedini predloženi materijalni dokazi nisu uzeti na zakonit način.

Branilac Dupovac je naveo da o zakonitosti dokaza odluku donosi Apelaciono vijeće, te da tužiteljica može samo prigovoriti da li su oni relevantni ili nisu.

Nastavak suđenja će biti naknadno određen.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)