Članak

Šaran i ostali: Završen dokazni postupak

30. Januara 2019.16:59
Nakon saslušanja dodatnog svjedoka Odbrane koji je izjavio da su civili iz podgrmečkih sela nakon oslobađanja Bosanske Krupe evakuisani radi njihove sigurnosti, završen je dokazni postupak.

Hašim Đulić, nekadašnji pomoćnik komandanta za operativno-nastavne poslove 511. brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kazao je da je Bosanska Krupa oslobođena 17. septembra 1995. godine, naglasivši da je Jasenica bila glavna ruta komunikacije između Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.

Svjedok, koji je dao iskaz u korist Odbrane Jadranka Šarana, istaknuo je da je nakon preuzimanja Bosanske Krupe formirano Policijsko odjeljenje Jasenica, pojasnivši da je Mirsad Sejdić, komandant 511. brigade, u naredbi iz augusta 1995. naložio uspostavu civilnih organa vlasti na toj teritoriji.

Naglasio je da je Vojska Republike Srpske (VRS) mogla da ugrozi ljudstvo i materijalna sredstva u Jasenici.

“Ispred Jasenice organizovali su liniju odbrane, istočno od Jasenice. U to vrijeme, u tri navrata žestoko je granatiran grad Bosanska Krupa”, rekao je Đulić.

Dodao je da je kontraofanziva VRS-a na ta mjesta počela 23. oktobra 1995. godine.

“Kontraofanziva je trajala sve do završetka borbenih dejstava. Od 24. oktobra 1995. godine mi prelazimo u odbranu. Trpimo pješadijsku i artiljerijsku vatru. VRS je upotrijebila avijaciju, zadesio sam se kada je bila avijacija u Arapuši”, kazao je Đulić.

Istaknuo je da je nakon oslobađanja Bosanske Krupe bilo zarobljenih vojnika VRS-a i zatečenih civila.

“Tih dana vidio sam zarobljenog vojnika koji je zalutao vidno pijan”, rekao je Đulić, naglasivši da je čuo da je bilo još zarobljenih vojnika.

Istaknuo je da su se poštivali svi propisi i međunarodne konvencije i dodao je da zna da su civili prikupljeni i evakuisani na rejon Podvrana.

“Prije nego što su evakuisani u Podvran, bili su u Jasenici. Samo u cilju zaštite njihove. Postojala je čak velika mogućnost da žrtve imaju želju za osvetom. Evakuaciju su izvršili civilni organi i ‘Crveni krst’”, kazao je Đulić.

Za zločin počinjen na području Bosanske Krupe optuženi su, osim Šarana, Samir Šabić i Zijad Kadić. Tužilaštvo BiH ih tereti za nezakonito zatvaranje civilnog stanovništva, ubistvo, nečovječno postupanje, nanošenje tjelesnog i duševnog bola u periodu od septembra 1995. do sredine jula 1996. godine.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac u Jasenici.

Završnu riječ Tužilaštvo će iznijeti 20. februara.

Albina Sorguč