Članak

Presuda Slavku Milovanoviću krajem februara

30. Januara 2019.14:31
Odbrana Slavka Milovanovića je u završnoj riječi zatražila da njihov branjenik bude oslobođen optužbi za zločin počinjen u selu Rešagići kod Skelana, nakon čega je Sudsko vijeće zakazalo izricanje presude za 27. februar.

This post is also available in: English

Advokat Petko Pavlović je rekao da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice koja Milovanovića tereti da je, kao rezervni policajac Policijske stanice Skelani, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području Skelana kod Srebrenice.

Prema optužnici, Milovanović je 8. maja 1992. godine u poslijepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

“Tužilac nije ni naslutio, a kamoli dokazao kome je to optuženi naređivao”, naglasio je Pavlović.

On je pojasnio da je donekle razumljivo da je dio svjedoka Tužilaštva “za sve događaje u Skelanima” pokušao okriviti Milovanovića, te da je ljudska osobina tražiti krivca za pretrpljene patnje.

Pavlović je kroz analizu svjedoka Tužilaštva istakao da je dio njih govorio afirmativno o optuženom, kao i da su tvrdili da nemaju saznanja da je učestvovao u događaju u Rešagićima. Odbrana je dodala i kako su neki svjedoci rekli da rezervni policajac ne može nikom naređivati.

Iskazi zaštićenih svjedoka J-1 i J-3, prema Pavloviću, neuvjerljivi su, dok je materijalne dokaze koje je uložilo Tužilaštvo ocijenio kao nerelevantne.

“Tužilaštvo BiH ne samo da nije uspjelo dokazati da je Milovanović počinio djelo za koje ga tereti, već je svojim svjedocima potvrdilo navode Odbrane”, kazao je Pavlović, zatraživši oslobađajuću presudu.

Prethodno je Državno tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu za Milovanovića.

Lamija Grebo


This post is also available in: English