Članak

Naložen pregled optuženog Marinka Bjelice

15. Januara 2019.16:42
Nakon što je vještak na osnovu medicinske dokumentacije zaključio da je optuženi sposoban da prati postupak, Sud BiH je naložio pregled Marinka Bjelice, koji se tereti za zločine počinjene na području Kalinovika.

Predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić je podsjetila da je u martu 2015. godine postupak protiv Marinka Bjelice razdvojen od postupka koji se vodio protiv Zorana Bjelice i Novice Tripkovića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u maju 2017. potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Zoran Bjelica oslobođen optužbi za učešće u ubistvima počinjenim u Kalinoviku, dok je Tripković osuđen na osam godina zatvora.

Sutkinja Marenić je istakla da je postupak razdvojen zbog zdravstvenog stanja Bjelice. Pojasnila je da su od tada periodično vršena vještačenja, te da je Bjelica bio nesposoban da prisustvuje suđenju sve do nalaza i mišljenja interniste kardiologa doktorice Amre Macić-Džanković.

Prema tom nalazu, kazala je sutkinja Marenić, Bjelica je sposoban pratiti glavni pretres ne duže od sat vremena dnevno.

Prije nego je iznijela nalaz i mišljenje, doktorica Macić-Džanković je potvrdila da se ne nalazi na listi vještaka, te da joj je ovo “prvo vještačenje u ovom svojstvu u ovom smislu”. Sudsko vijeće je istaklo da će je tretirati kao vještaka.

Macić-Džanković je potvrdila da je, po odluci Suda BiH, od nje traženo da sačini nalaz i mišljenje o sposobnosti Bjelice, što je učinila na osnovu dostavljene medicinske dokumentacije koju su sačinjavala otpusna pisma, nalazi i zdravstveni karton optuženog.

Istakla je da smatra kako su kolege korektno uradile posao i da nije imala potrebu pogledati optuženog.

“Mišljenja sam da pacijent može prisustvovati i pratiti tok suđenja”, rekla je Macić-Džanković, dodavši da se ne preporučuju dnevni pretresi duži od sat vremena. Ona je pojasnila da se radi o težem oštećenju srčane funkcije, kao i da je Bjelica sposoban za lagani hod, ali ne i za veća fizička i psihička opterećenja.

Na upit sutkinje Marenić koliko bi putovanje do Suda uticalo na sposobnost i zdravstveno stanje optuženog, vještakinja je navela da je teško to procijeniti bez detaljnije analize.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Macić-Džanković je, između ostalog, rekla da nije smatrala potrebnom dodatnu dokumentaciju, kao i da nije znala da je optuženi proglašen invalidnom osobom.

“Smatram da biste ipak trebali izvršiti pregled optuženog da bi vaš nalaz bio kompletan”, kazala je sutkinja Marenić vještakinji.

Optuženi Bjelica je istakao da mu nije problem doći do doktorice kako bi izvršila pregled.

Prilikom suđenja 2014. godine, zbog lošeg zdravstvenog stanja Bjelice dva puta je prekidan glavni pretes, te pozivana hitna pomoć.

Lamija Grebo