Članak

Džananović i ostali: Volio tući ljude

11. Januara 2019.12:11
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je optuženi Senad Džananović udarao pritvorenika u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Miralem Smailhodžić je izjavio da je Mile Elez bio priveden kao snajperista i da je ispitivan.

“Senad je uletio i počeo ga udarati. Njemu su ubili dosta članova porodice u selu u Goraždu. Malo ga je izudarao. Šakama i lopatom”, kazao je Smailhodžić.

Svjedok je rekao da je, kao i Džananović, bio pripadnik jedinice Štaba “Stela” pod komandom Samira Kahvedžića Kruške, a komandant specijalne jedinice je bio Jusuf Prazina.

Smailhodžić je kazao da misli kako je Kahvedžić izgurao Džananovića napolje. Kako je naveo, kasnije je čuo da se Kahvedžić žalio Prazini na ponašanje Džananovića i da ga je on istrjerao iz jedinice.

Svjedok je ispričao i kako su nakon pogibije brata Senada Kapare privredna tri lica srpske nacionalnosti – dva muškarca i jedna žena – te da je pucano na njih. Smailhodžić nije bio siguran da li je ubijeno dvoje ili sve troje, kao što je naveo u istrazi.

On je potvrdio da je bilo privođenja srpskog stanovništva zbog davanja svjetlosnih signala s balkona, kao i s ciljem razoružavanja nakon što su pronađeni spiskovi Srpske demokratske stranke (SDS).

Ispričao je da je, nakon što je od prijatelja čuo da je privreden Mile Majkić, tražio da bude pušten iz podrumskih prostorija jedne od zgrada, što je i učinjeno.

Za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH je optužilo Senada Džananovića zvanog Glavoguz i Edina Gadžu zvanog Kimun. Oni su optuženi kao nekadašnji pripadnici Teritorijalne odbrane “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

O optuženom Gadži svjedok Smailhodžić je rekao da je u jedinici bio zadužen za nabavku robe, da je rado pomagao svima i da ne zna da je ikog udarao.

“Kimun je bio kod nas u jedinici. Trebalo bi mu dati zahvalnicu, a nije zaslužio da bude ovdje”, kazao je svjedok.

Mubera Šahinagić ispričala je kako je organizovana ambulanta u Alipašinom Polju, koja je bila pri Štabu “Stela”. Ona je radila u laboratoriji i bilo je dosta ranjenih civila i vojnika kojima su pružali pomoć.

Svjedokinja je navela da su jednom pružili pomoć komšiji koji je bio teško pretučen. Prema njenim riječima, on je odvezen u bolnicu i više ga nije vidjela.

Ona je rekla da poznaje Kimuna iz viđenja i da je bio vojnik u Štabu.

Za Glavoguza je čula da je bio agresivan i da je volio tući ljude. Precizirala je da tako nešto nije lično vidjela.

Šahinagić je kazala da je Kruško boravio u jednom ateljeu i da se pričalo kako su tu organizovane zabave, na kojima se svašta dešavalo.

Suđenje se nastavlja 8. februara.

Marija Taušan