Članak

Cvetković: Optuženi ne želi sramotu zbog “laži”

3. Januara 2019.16:55
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Saša Cvetković je rekao da nikad nije proveo noć u Bratuncu sa oštećenom koja ga tereti za silovanje.

Cvetković je kazao da mu nisu jasni razlozi njenih tvrdnji.

“Ja sam i prilikom privođenja rekao da sam spreman da sjednem na poligraf i da potpišem maksimalnu kaznu ako sam joj išta loše učinio”, kazao je Cvetković.

On je dodao da je iz medija saznao da je ona “plasirala priču” i da je kontaktirao kako bi saznao razloge, ali da mu nijednom nije odgovorila.

“Ja sam danas ovdje iz moralnih razloga. Treba da kažem istinu da moji sinovi ne bi trpjeli sramotu zbog nečijih laži. Ja sam čist”, rekao je optuženi, čije je svjedočenje dijelom bilo zatvoreno za javnost.

Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića za silovanje počinjeno u junu 1992. godine u Bratuncu. Optužen je i da je u maju 1992. u Sasama kod Srebrenice ubio Mejru i Alagu Halilovića, a Zorana Halilovića tukao.

Optuženi je kazao da u maju 1992. nije bio u Sasama, gdje je inače živio sa porodicom. Kako je ispričao, 27. juna 1991. otišao je na odsluženje vojnog roka, ali je, nakon razduženja iz bivše armije, prebačen u kasarnu u Bijeljini, a odatle u Bratunac 26. maja 1992. godine.

U Sase je, kako je rekao, otišao 8. ili 9. juna 1992. sa majkom, i tu su ostali nepuna četiri dana.
U objekat direkcije Rudnika u Sasama, gdje su, prema optužnici, bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, otišao je dva puta.

Cvetković je kazao da otišao po ključ kod oca, koji je kao vezista bio u direkciji Rudnika. Izjavio je da je tada vidio neke Bošnjake koje je poznavao iz škole i da im se javio. Nikakvih ružnih riječi, kako je naveo, nije bilo.
On je dodao da je do Rudnika drugi put otišao po određenu potvrdu.

Optuženi je rekao da za vrijeme boravka u Sasama nije bio ni u kakvoj akciji kupljenja stanovništva, kao ni da je imao akcija sa Vladanom Veselinovićem i Miloradom Stojanovićem.

Na tvrdnju tužioca Ivana Matešića da je pokušao provesti određeno lice bošnjačke nacionalnosti, koje mu je uspjelo pobjeći, Cvetković je kazao da to nije tačno.

Optuženi je rekao da je iz Sasa sa majkom otišao u Bratunac i da je nakon desetak dana uspio preći granicu sa Srbijom.

Na pitanje tužioca odgovorio je da nema nikakvu pisanu potvrdu da je bio u Bijeljini u maju 1992. godine.

Cvetković je kazao da je poslije rata dolazio i živio u Sasama i Bratuncu. Rekao je da je sa ocem pomagao komšijama Bošnjacima u Sasama u poslovima oko kuće, kao i da sve komšije i dan-danas dolaze kod njegovih roditelja.

Sudsko vijeće namjerava da, na prijedlog branioca Miodraga Stojanovića, 16. januara obiđe lice mjesta, što je posljednji planirani dokaz Odbrane.

Marija Taušan