Članak

Josipović i ostali: Rezimei sudsko-medicinskog materijala

20. Decembra 2018.13:33
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva je ispričao da je sačinjavao dokumente s rezimeima ekshumacija i pronalaska grobnica.

Dean Manning, nekadašnji istražilac Haškog tužilaštva, izjavio je na saslušanju putem videolinka da je bio član tima za utvrđivanje događaja u Srebrenici i okolini, te dodao da je od 2000. do 2007. sačinio pet izvještaja sudsko-medicinskog dokaznog materijala.

“Izvještavao sam o pronalasku primarnih i sekundarnih grobnica, njihovih veza, procesu identifikacije. Bio sam uključen u procese ekshumacije, posjećivao mrtvačnice, razgovarao s vještacima i stručnjacima, pregledao artefakte i dokumentaciju i to sve naveo u izvještaju”, rekao je Manning.

Odbrani je svjedok kazao da je prisustvovao samim ekshumacijama, kao i kada bi grobnica bila pronađena, te dodao da je njegova uloga bila veza istražnog tima u Haagu i tima koji je na terenu.

Svjedok je naveo i da je većina grobnica otkrivena od 1998. do 2001., te da je u tom periodu bio odgovoran i za povrat određenog broja tijela i ličnih stvari organima vlasti.

“Zadatak mi je bio da za Sud pripremim izvještaj potkrijepljen sa što više dokumentacije i budem nepristrasan”, rekao je svjedok.

Naveo je i kako je bio uključen u uzimanje izjava, da su njegovi rezimei istog formata i da je stručnjake koji su radili biralo Haško tužilaštvo, ali i da tačnost podataka u njegovim aktima u izvjesnoj mjeri zavisi od onoga do čega su vještaci dolazili.

Na upit zašto u rezimeu govori o pogubljenjima bez da napominje iz kojih je izvora došao do toga, svjedok je odgovorio da je to iz jedne od optužnica za Srebrenicu i da je prihvatio kao izjavu o činjenicama. Izjavio je i da mu nije poznat broj uništenih artefakata jer kaže da u tome nije učestvovao, ali da u nekim slučajevima postoje videosnimci pronađenih predmeta i opisani su u nalazima vještaka.

Tužilaštvo je nakon saslušanja uložilo svih pet dokumenata koje je svjedok sačinjavao, a Odbrana je istakla prigovore relevantnosti i autentičnosti, uz obrazloženje da je svjedok ocjenjivao nalaze vještaka za koje nema elementarna znanja.

“Svjedok se upušta u ocjenu činjenica u prvom rezimeu, ali se svi ostali nadovezuju na taj dokument. Obiluje činjenicama koje nisu bile predmet rezimea”, rekao je Aleksandar Lazarević, koji brani Dragomira Vasića.

Za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo tereti Vasića, Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Danila Zoljića i Radomira Pantića, koji su optuženi za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje, a neki od njih i za pogubljenja muškaraca i žena.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, navodi se u optužnici, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant posebnih jednica policije CJB-a, a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Nastavak suđenja je 15. januara, kada je planirano saslušanje svjedoka Odbrane Josipovića.

Haris Rovčanin