Članak

Nanić i ostali: Saznanja o ubistvu očeva

3. Decembra 2018.15:53
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bužimu, svjedokinje Državnog tužilaštva govorile su o saznanjima o ubistvima njihovih očeva.

Edina Alagić ispričala je da je saznala da je njen otac Derviš Ponjević odveden u Bužim, te da je istu noć ubijen.

“Nažalost nije stigao”, kazala je svjedokinja i dodala da je čula kako su “Aliješević i Bajraktarević” tukli njenog oca.

Svjedokinja Alagić je na pitanje Odbrane potvrdila da njen otac tučen i u drugim objektima prije nego što je doveden u Bužim.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995., sudi se Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću, Samiru i Huseinu Isakoviću te Mehmedu Aleševiću.

Postupak protiv Aleševića je razdvojen, ali se zajednički svjedoci saslušavaju zajedno u oba predmeta kao što je slučaj bio na ovom ročištu.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije, Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije, a Alešević referent u vodu Vojne policije.

Druga svjedokinja Šefika Suljanović ispričala je da je njen otac Suljo Latić ubijen zbog “para”.

Ispričala je da su vojnici Petog korpusa Armije BiH njenog oca odveli iz njegove kuće u mjestu Gornja Slapnica.

“Odveli su ga na Hajrat, tukli ga dole”, rekla je svjedokinja i dodala da je čula da su ga tukli “Suljo Hodža i njegovi pomagači”.

Dodala je da je saznala da su ga kasnije odveli u Bužim, i da joj je dječak koji je došao njenoj kući kazao da je njen otac htio pobjeći i da su ga ubili.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. decembar.

 

Albina Sorguč