Članak

Perović: Optuženi se vratio u Gučevo

28. Novembra 2018.12:59
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedoci Odbrane su ispričali kako se optuženi Nenad Perović početkom augusta 1992. godine iz mjesta Dobrašina vratio u Gučevo.

Milenko Božić je izjavio da je srpska vojska 2. augusta 1992. krenula prema selima Kozadre i Borovsko, kako bi se oslobodila putna komunikacija Rogatica – Sokolac, i da su žene i djeca odvajani od muškaraca.

Svjedok je naveo da je on stajao bliže ženama, gdje je bio i Perović, nakon čega su krenuli da prate kolonu sa ženama i djecom prema “Begovoj kući” u mjestu Dobrašine.

“Perović se kretao iza žena, možda 10-ak metara. U jednom se trenutku odvaja, imao je stomačnih problema”, kazao je svjedok i dodao da su žene kasnije uvedene u dvorište i u kuću, kao i da je on ostao na kapiji.

Prema njegovim svjedočenju, kasnije je u dvorište ušao Perović i zadržao se nekoliko sekundi u razgovoru s muškarcem koji je bio na čelu kolone koja se kretala iz Kozadri, nakon čega se vratio.

“Govorio je da žuri, da ima zdravstvenih problema i da mora tražiti neku tabletu da popije. Otišao je ka Gučevu. Kasnije, kada smo se mi vratili, sreli smo ga u Gučevu i otišli u Dom na večeru. Nenad je pio čaj, a neko se nudio da ga odveze kući”, rekao je svjedok.

Naveo je svjedok i kako optuženog niko nije oslovljavao nadimkom “Nena” niti bilo kojim drugim, te da nije ulazio u kolonu da priča sa ženama jer se nalazio iza njih.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je kazao da je Perovića prvi put vidio tek kada su žene odvojene od muškaraca u Kozadrama i da nije bio u vojnoj uniformi, ali i da je ostao u Domu u Gučevu kada su se vratili.

Perović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Svjedok Radenko Sorak je ispričao da je bio raspoređen u selu Borovsko, gdje niko od stanovništva nije zatečen, nakon čega im je rečeno da se kreću prema Dobrašini.

“Dolazimo u Dobrašinu, gdje su Jovičića kuće, i vidim iz šumice ispred nas izlazi Nenad Perović. Govorio je da ima zdravstvenih problema. Kada smo došli do dvorišta kuće gdje je bilo vojske i žena, Perović je rekao da mora svratiti samo nešto da vidi. Kratko je razgovarao u dvorištu i skupa sa mnom i mojim rođakom se vratio u Gučevo”, izjavio je svjedok.

Optuženom je po dolasku u Gučevo, prema svjedoku, neko počeo zviždati i zvati ga, te je ostao s tom grupom.

U unakrsnom ispitivanju je kazao da je Perovića tada dozivao Milenko Božić, kojeg je prepoznao po glasu, a potom i da ga je iste prilike vidio u društvu sa optuženim.

Oba svjedoka su ispričala da je po povratku Perović bio angažovan da kombajnom kupi žito po okolnim selima.

Nastavak suđenja je 30. novembra.

Haris Rovčanin