Članak

Perišić i Zoranović: Vještak govorio o stanju svjedoka

20. Novembra 2018.12:05
Na suđenju Vinku Zoranoviću i Božidaru Perišiću za zločine počinjene u Rogatici, vještak medicinske struke je govorio o zdravstvenom stanju svjedoka u vrijeme kada su davali iskaze.

Vještak Omer Ćemalović je po naredbi Suda BiH uradio dopunu nalaza i mišljenja o zdravstvenom stanju svjedokinja Silvije Brusin, Šahsene Sijerčić i Fatime Sijerčić.

Na ročištu koje je održano u septembru ove godine, vještak Ćemalović je rekao da ove svjedokinje zbog zdravstvenih problema nisu sposobne dati iskaz. Nakon toga mu je naloženo dodatno vještačenje u kojem će reći da li su svjedokinje, s obzirom da su duži niz godina bolesne i koriste jake lijekove, mogle racionalno dati izjave u istrazi.

Ćemalović je kazao da je Brusin u vrijeme davanja izjave u istrazi bila dobrog zdravstvenog stanja s obzirom na terapiju koju koristi.

Govoreći o Fatimi Sijerčić, koja je u međuvremenu preminula, vještak je istakao da je njeno zdravstveno stanje u vrijeme davanja izjave bilo stabilno.

Božidara Perišića zvanog Boban i Vinka Zoranovića zvanog Joja optužnica tereti da su u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Vještak se osvrnuo i na zdravstveno stanje svjedokinje Šahsene Sijerčić, za koju je dobio i izvještaj službe za podršku svjedocima, iz koje su išli kod nje u posjetu, ne obrazloživši šta je u njemu zabilježeno.

“Ovo su zapažanja vaše službe iz novembra, a moj zaključak je rađen u maju. Šest mjeseci je veliki period za osobu ovih godina. Ne znam koliko su ove osobe osposobljene da daju analizu. Ja u potpunosti ostajem kod svog nalaza”, obrazložio je vještak.

Vještaku je Sud BiH ponovno naložio dopunu nalaza za ovu svjedokinju, u kojem treba dati odgovor na mogućnost da Šahsena Sijerčić pristupi u sudnicu.

Na narednom ročištu, koje je zakazno za 28. novembar, Sudsko vijeće će donijeti odluku o čitanju iskaza svjedokinja Brusin i Fatime Sijeričić, do kada bi i vještak trebao obaviti pregled i Šahsene Sijerčić.

Emina Dizdarević Tahmiščija