Članak

Odbrana Nasera Orića želi oslobađajuću presudu

9. Novembra 2018.17:07
Odbrana nekadašnjeg komandanta jedinica Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića zatražila je donošenje oslobađajuće presude, ističući da Državno tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ na obnovljenom suđenju, braniteljica Lejla Čović zatražila je da Apelaciono vijeće oslobodi Orića za sve tri tačke optužnice i plaćanja troškova postupka.

“Tvrdim da nisam kriv. Kompletan postupak je zasnovan na iskazu lažnog svjedoka O-1. Kao što pisac neki reče: ‘Vaša sablja, moja glava’”, kazao je Orić.

Braniteljica Čović je istakla da Tužilaštvo BiH nije dokazalo činjenični opis i kvalifikacije djela.

“Smatramo da se i u prvostepenom i drugostepenom postupku nije dokazalo ništa, osim da je postojao oružani sukob. Odbrana ne pobija nijedan dokaz Tužilaštva osim iskaza svjedoka O-1. Dokazi Tužilaštva su suprotni iskazima ovog svjedoka na kojima se zasniva optužnica”, rekla je Čović.

Analizirajući iskaze svjedoka Optužbe i Odbrane, Čović je kazala da je O-1 davao oprečne iskaze koji su suprotni drugim dokazima kada je riječ o ubistvu Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

“Svaki put kada je saslušan, mijenjao je iskaze u bitnim dijelovima”, navela je Čović.

Orića Tužilaštvo tereti za sva tri ubistva, dok se učestvovanje u ubistvima Miloševića i Savića na teret stavlja i Sabahudinu Muhiću.

Čović je rekla da je O-1 11 puta pravosnažno osuđivan za razna krivična djela među kojima su i teška krađa i lažno prijavljivanje.

Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon ukidanja oslobađajuće presude.

Državno tužilaštvo zatražilo je donošenje osuđujuće presude.

Odbrana Sabahudina Muhića završnu riječ iznijet će 16. novembra.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English