Članak

Radaković i Pejić: Zatraženo ukidanje oslobađajuće presude

24. Oktobra 2018.11:19
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine presudu kojom su Milorad Radaković i Goran Pejić oslobođeni krivice za ubistva pet članova porodice Ećimović počinjena u junu 1992. godine na području prijedorskog naselja Tukovi.

Izet Odobašić, tužilac Državnog tužilaštva, predložio je ukidanje presude i novo suđenje pred Apelacionim vijećem, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Smatram da je prvostepena izreka presude nejasna i nerazumljiva. Sud se bavi svjedokom S-1, ali ne u dovoljnoj mjeri, i nepravilno cijeni taj iskaz”, kazao je Odobašić.

Radaković i Pejić su u maju ove godine oslobođeni optužbe da su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice.

Radaković je bivši pripadnik rezervnog sastava policije, a Pejić pripadnik neidentifikovane vojne ili policijske formacije.

Odbrane optuženih zatražile su da se žalba Optužbe odbije kao neosnovana te da se potvrdi prvostepena presuda.

Siniša Dakić, branilac Radakovića, optužnog koji nije pristupio ovom ročištu iako je uredno obaviješten, rekao je da je Prvostepeno vijeće Suda BiH pravilno cijenilo dokaze i donijelo pravilnu presudu.

“Ono što ističe Tužilaštvo jeste generalno nezadovoljstvo prvostepenom presudom”, kazao je Savan Zec, branilac optuženog Pejića.

Dodao je da nije došlo do kršenja odredaba krivičnog postupka, te da Tužilaštvo traži novu šansu.

“Svjedoci su temeljno i detaljno ispitani. Ništa nije bilo zabranjeno ni jednoj ni drugoj strani u prvostepenom postupku”, rekao je Zec.

Apelaciono vijeću Suda BiH odluku će donijeti naknadno.

Albina Sorguč