Članak

Počelo suđenje Radetu Gariću

11. Oktobra 2018.15:06
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo je suđenje Radetu Gariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice 1992. i 1995.

godine.

Tužilac Predrag Tomić pročitao je optužnicu prema kojoj se Gariću stavlja na teret da je, od aprila do kraja 1992. na području općine Vlasenica, počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima, oduzimanjem slobode te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda.

On se tereti i da je za vrijeme širokog i sistematskog napada koji je u periodu od 6. jula do augusta 1995. bio usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva Zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica, u svojstvu komandira Interventnog voda u sastavu Vlaseničke brigade počinio progon.

Prema pročitanoj optužnici, Garić je u maju 1992. kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju muškaraca zarobljenih u prostorijama SJB-a.

Garić je optužen da je od juna do kraja septembra 1992. iz objekta “Sušica” u više navrata izveo grupe od deset do 12 Bošnjaka, koji su odvezeni u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi trag.

Optužnica mu na teret stavlja da je u novembru 1992. u selu Grabovica, u svojstvu komandira Izviđačko-diverzantskog odjeljenja Drinjača, učeštvovao u vezivanju i udaranju tri osobe. Prema optužnici, jednoj osobi je udarcem izbio zube, drugoj nožem rasjekao lice, a treću udario u predjelu srca nakon čega je pala i nije davala znakove života.

Na teretu Gariću se stavlja i da je 13. jula 1995. kao komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi došao u mjesto Luke, a da je prethodno bio upoznat da su u školi zadržana 22 muškarca i da će biti ubijeni, te više puta s pripadnicima Interventnog voda ulazio u prostorije oduzimao novac i druge dragocjenosti, te učestvovao u premlaćivanju zarobljenika.

Kako je navedeno, tokom noći su svi zarobljenici odvezeni na Mršiće i pogubljeni, a jedna osoba je preživjela.

Gariću se na teret stavlja i da je u augustu 1995. učestvovao u zlostavljanju i ubistvu osobe po imenu Bego. Prema optužnici, toj osobi je odrubljena glava sjekirom, te je bila šutana, dok je tijelo bačeno u Drinjaču.

Tužilac Tomić je u uvodnoj riječi kazao da će Vijeće čuti potresna svjedočenja, koja će potvrditi, između ostalog, “bestijalnost koju je Garić počinio nad žrtvama”.

On je naveo da planira saslušati 99 svjedoka, od kojih je 12 zaštićenih, dva vještaka, te čitati iskaze preminulih svjedoka.

“Ne sumnjam da će Vijeće optuženog oglasiti krivim nakon provedenih dokaza”, rekao je Tomić.

Odbrana Garića je zadržala pravo da svoju uvodnu riječ izloži nakon provedenih dokaza Tužilaštva.

Suđenje će se nastaviti 17. oktobra saslušanjem prvih svjedoka.

 

Lamija Grebo