Članak

Nova optužnica za zločine u Vlasenici

11. Oktobra 2018.15:07
Državno tužilaštvo je protiv Sime i Zorana Stupara te Zorana i Gorana Tešića podiglo optužnicu kojom ih tereti za ubistvo najmanje 16 osoba te za progon, mučenja i zlostavljanje civilnog stanovništva na području Vlasenice.

This post is also available in: English

Simo i Zoran Stupar te Goran Tešić su optuženi da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području općine Vlasenica počinili zločine u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, a Zoran Tešić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Optuženi se terete da su sudjelovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom, uključujući Džamdžiće, Alihodžiće, Gradinu i druga naselja, gdje su počinjena ubistva najmanje 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i malodobnih osoba.

Na teret su im stavljena i zatočenja u logor “Sušica” u Vlasenici i objekat SJB-a Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkog stanovništva.

“Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 89 svjedoka i tri stručna vještaka, te prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da su posmrtni ostaci većeg broja žrtava pronađeni i ekshumirani nakon rata, a jednom broju žrtava se nakon odvođenja iz zatočenja gubi svaki trag, te se i danas vode kao nestale osobe.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ajla Gežo


This post is also available in: English