Članak

Nanić i ostali: Dužnost komandanta da kažnjava

8. Oktobra 2018.16:54
Na suđenju za zločine nad zatvorenicima u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je dužnost svih bila da o eventualnim propustima obavijeste komandanta.

Svjedok Husnija Avdagić, koji je obavljao više dužnosti u bezbjednosnom sektoru, uključujući i funkciju pomoćnika načelnika za bezbjednost Petog korpusa Armije BiH, govorio je o nadležnostima i zadacima pojedinih službi, te organizaciji pritvorskih jedinica.

On je kazao da bi se prostor za pritvaranje formirao naredbom komandanta jedinice, da je organ bezbjednosti imao zadatak da napravi elaborat o mjerama zaštite tog prostora, a da je služba za logistiku sprovodila mjere.

Prema njegovim riječima, uloga pomoćnika komandanta za bezbjednost bila je da kontroliše sprovođenje mjera iz elaborata i da o eventualnim propustima obavijesti komandanta.

“Svako ko uoči nepravilnosti bio je dužan da ih prijavi komandantu”, kazao je Avdagić.

On je rekao da pomoćnik za bezbjednost nije imao ovlaštenje da kažnjava one koji bi počinili povrede prema zatvorenicima, nego isključivo komandant.

Avdagić je kazao da je dužnost upravnika zatvora bila da prati postupanje čuvara prema zatvorenicima, a ukoliko niko nije obavljao dužnost upravnika, onda je stanje trebao pratiti komandant jedinice koja je bila zadužena za čuvanje zatvorenika.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem Hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine sudi se Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajrektareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću, Samiru i Huseinu Isakoviću, te Mehmedu Aleševiću.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije, a Alešević referent u vodu Vojne policije.

Svjedok Avdagić je potvrdio da je pripadnik policije Suljo Karajić ubio u pritvoru zarobljenog pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, s kojim je inače bio u rodbinskim odnosima. Kako je naveo, Karajiću je zbog toga suđeno.

O funkcionisanju voda Vojne policije i statusu optuženih svjedočio je Husein Krupić.

On je kazao da je optuženi Esad Kudelić jedno vrijeme bio komandir voda Vojne policije, a Senad Salkić komandir Drugog odjeljenja ovog voda, kojem je i sam pripadao. Mehmeda Aleševića se sjeća kao “ćate koji je vodio evidenciju”. Ostalih optuženih, osim Nanića, takođe se sjeća iz vojne policije. Sjeća se i da je optuženi Bapić imao tufer na oku.

Prema riječima Krupića, tretman prema zarobljenicima je bio korektan.

“Sretao sam ih prilikom uzimanja hrane. Svi smo zajedno jeli. Isto što i mi, što i komandant”, kazao je Krupić.

Odgovarajući na pitanja Odbrana on je potvrdio da su u vodu Vojne policije, osim Vahida, bila još trojica Bajraktarevića, kao i još trojica Isakovića, osim Samira.

Suđenje se nastavlja 29. oktobra.

 

Marija Taušan