Članak

Pažin i ostali: Kratak susret na hodniku

27. Septembra 2018.15:29
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je u septembru 1993. godine uhapšen i odveden u “Koštanu bolnicu” u Stocu.

Arif Zele je posvjedočio da je u “Koštanoj bolnici”, među ostalim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bio i optuženi Vide Krešić.

“Vidu sam vidio na hodniku. Zove me da me pita gdje mu je otac. Meni je tekla krv na nos i dao mi je krpu”, prisjetio se svjedok.

Kako je kazao, on nije znao gdje je Krešićev otac Ivica, s kojim je inače bio u kumovskim odnosima.

Zele je naveo da mu je krv tekla od udarca koji je zadobio nakon što su dovedeni u “Koštanu bolnicu” i postrojeni uza zid.

Do početka jula 1993. godine, Zele je, kako je ispričao, živio u svom selu Borojevići, a poslije se s grupom muškaraca skrivao u šumi nakon što su pripadnici HVO-a počeli da hapse bošnjačko stanovništvo.

Rekao je da ih je HVO opkolio i uhapsio 25. septembra i odveo u “Koštanu bolnicu”.

Vide Krešić je optužen s Miletom Pažinom, Ivicom Markovićem i Josipom Krešićem, nekadašnjim pripadnicima HVO-a. Njima je na teret stavljeno da su u julu i avgustu 1993. godine na širem području Stoca nezakonito hapsili civile bošnjačke nacionalnosti, te ih držali zatvorene u nehumanim uslovima, gdje su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Na suđenju je saslušan i vještak dr. Senad Pešto u vezi sa zdravstvenim stanjem svjedoka Mehe Vojinovića, koji je ranije prebolovao tuberkulozu. Pešto je zaključio da nema smetnji da svjedok bude pozvan na sud s obzirom da je izliječen.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra.

Marija Taušan