Članak

Praštalo: Ubistva komšija

25. Septembra 2018.14:32
Na suđenju za zločine počinjene u Ključu, svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da je vojnicima u selu Donji Gudelj zapovijedao Mićo Praštalo zvani Kudra, ali da ne znaju ko je počinio ubistva njihovih komšija.

Muharem Ramić je ispričao da je 28. juna 1992. godine došla vojska u selo Donji Gudelj te da su njegovu kuću nepoznati vodnik i vojnik pretresali tražeći oružje, a potom su ga poveli prema mostu. Kada je vodnik, kako je rekao, vidio njegovu ličnu kartu i koliko godina ima, te da je već privođen, vratio ga je nazad.

Prema riječima svjedoka, vraćen je kod kafića Sulejmana Selmana gdje je, u vojnoj uniformi, bio komandant Mićo Praštalo zvani Kudra.

“Za to vrijeme u dvorištu vidim mrtvog Sulejmana Selmana i njegovu ženu kako plače”, kazao je svjedok i dodao da je Praštalo njemu i ostalim komšijama rekao da uđu u kuće i ne izlaze.

Pojasnio je da je kasnije, od naroda u selu, saznao za ime komandanta.

Svjedok je rekao da su 5. jula pronađena tijela četvorice ubijenih komšija, ali da njihova ubistva nije vidio.

Državno tužilaštvo tereti Praštala, bivšeg komandanta Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u progonu civilnog nesrpskog stanovništva. Praštalo je optužen da je naredio i izvršio ubistva, kao i da je znao, a nije spriječio ubistva, zatvaranja i druga oduzimanja fizičke slobode.

Svjedok Zijad Botinić se prisjetio da mu je u junu ili julu 1992. u kuću ušao naoružan vojnik koji mu je naredio da izađe napolje. Ispred kuće je vidio dosta vojske i trojicu komšija na ulici. U tim trenucima, kako je rekao, čuo je jedan pucanj koji je dolazio iz pravca džamije.

Naveo je da je tada, iz tog pravca, došao vojnik koji mu se predstavio kao “Mićo – Milan Kudra”.

“Pita me ko sam, tražio mi ličnu kartu, dao sam mu potvrdu o privođenju. Kazao mi je da ne mašem rukama da se ne ponovi kao jednom starcu. Kaže poletio za bombom i morali su ga ubiti”, posvjedočio je Botinić.

Od vojske koja je bila prisutna svjedok je rekao da je prepoznao svjedoka “A”.

Kada je ušao u kuću sa prozora je vidio da vojska odlazi prema mostu, a nakon 15 do 20 minuta su se vratili s Mehmedom Konjevićem. Prema riječima svjedoka, Mehmedovom ocu je Kudra kazao da mu vode sina samo da im pokaže put do prvog srpskog sela i da će se vratiti.

Tada su, rekao je svjedok, vojnici poveli i trojicu komšija koje je vidio na ulici ispred kuće.

“Njih više žive nisam vidio. Oni su ubijeni, strijeljani. Ne znam gdje. Tijela su nađena blizu sela Lončari. Poslije sam čuo da je ispred kuće nađen Sulejman Selman ubijen”, ispričao je on dodavši da nijedno ubistvo nije vidio i da ne zna ko je to uradio.

Suđenje se nastavlja 23. oktobra.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija