Članak

Matuzović i ostali: Ubijen pa bačen u Savu

19. Septembra 2018.11:54
Na suđenju za zločin počinjen u Orašju, svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se kako mu je tokom kopanja rovova jedan brat ubijen, a drugi ranjen.

Ljubomir Pavić je kazao da je njegov brat Čedomir ranjen, a da je brat Vid poginuo.

“Pala je granata i Čedomir je teško ranjen. Vid je tada pokušao da mu pomogne, da ga skloni s vjetrometine. Tada je pala druga granata i ubila Vida. Geler mu je prošao kroz glavu. To su mi ispričale komšije, koji su također bili logoraši”, izjavio je Pavić.

Oliver Danilović također je rekao da je saznao da je njegov brat Milorad ubijen dok je kopao rovove.

“Ispričano mi je da je Milorada ubio vojnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Kopao je rovove, a onda je naišao taj vojnik i pucao u njega”, kazao je Danilović.

Za zločine počinjene u Orašju, optuženi su Đuro Matuzović, Mato i Anto Živković, Marko Dominković, Tade i Ivo Oršolić, Joso Nedić, Marko Blažanović, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju. Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjima, silovanjima i drugim radnjama.

U logoru “Donja Mahala” ubijen je i brat svjedoka Slavka Šijagića. Njegovo tijelo, kako je rekao ovaj svjedok, pronađeno je u Sremskoj Mitrovici nakon što je prethodno bačeno u Savu.

“Saznao sam da je ubijen 21. oktobra 1992. godine. Bačen je u Savu, a tijelo je u decembru iste godine pronađeno u Sremskoj Mitrovici, gdje je rađena i obdukcija. DNK analizom potvrđeno je da se radi o mom bratu Mikajlu, a posmrtne ostatke preuzeli smo 2004. godine. Lobanja mu je bila smrskana. Obdukcija je potvrdila da je pretučen po glavi, a smrt je nastupila od udaraca, a potom i vatrenog oružja”, kazao je svjedok.

Slavko Šijagić tvrdi da su, istog dana kada i njegov brat, također ubijeni Vujadin Goranović i Dragan Jelić. To je, kako je rekao, saznao od komšija koji su bili u logoru u Orašju.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar.

Admir Muslimović