Članak

Cvetković: Optuženi nije viđen u Sasama

19. Septembra 2018.17:12
Prvi svjedok Odbrane Saše Cvetkovića, kojem se sudi za zločin počinjen na području Srebrenice, ispričao je da optuženog nije viđao u Sasama tokom 1992. godine.

Slobodan Đokanović kazao je da je bio vozač i stražar rudnika “Sase”, ali da nije vidio da je neko od bošnjačkog stanovništva tu pritvoren 1992.

Đokanović je rekao da mu je Cvetković komšija, da ga poznaje kao “dobrog momka” te da ga 1992. nije viđao u Sasama.

“To što se s njim desilo, što sjedi tu, ja sam se zaprepastio”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića da je u Bratuncu silovao dvije žene koje su dovedene iz prostorija Rudnika cinka i olova “Sase”. Cvetkoviću je na teret stavljeno i da je u maju 1992. ubio majku Mejru i sina Alagu Halilovića, civile romske nacionalnosti, a unuka Zorana Halilovića tukao.

Odgovarajući na pitanje da li mu je poznato šta je bilo s Mejrom i Alagom Halilović, svjedok Đokanović je rekao da mu je punac prenio da su neki dobrovoljci otišli njihovim kućama nakon čega se čuo pucanj. Nakon što su se vratili, kako je naveo svjedok, rečeno je da “ubiše ono dvoje staraca”.

“Ja ne znam kad su ta tijela pomjerena, najvjerovatnije da su negdje premješteni”, kazao je svjedok i dodao da nije čuo ništa što bi Cvetkovića dovodilo u vezu s ubistvom Mejre i Alage.

Na pitanje tužioca Ivana Matešića, svjedok je potvrdio da je bio u Tužilaštvu BiH u januaru prošle godine, ali da nije rekao ništa o saznanjima koje mu je prenio njegov punac.

Na pitanje sutkinje Vesne Jesenković, svjedok je kazao da mu je punac za Alagu i Mejru pričao 1992., a na pitanje zašto to nije rekao tužiocu kad ga je pitao za njihovu smrt, odgovorio je da je mislio da će to da ponese sa sobom u grob.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar.

 

Albina Sorguč