Članak

Perišić i Zoranović: Svjedokinje nisu sposobne za dolazak

12. Septembra 2018.12:07
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Rogatici, vještak medicinske struke je rekao da dvije svjedokinje Tužilaštva BiH, zbog zdravstvenih problema, nisu sposobne dati iskaz.

Vještak Omer Ćemalović je kazao da je obavio psihijatrijski pregled svjedokinja Fatime Sijerčić i Silvije Brusin, pojasnivši da je izvršio uvid i u njihovu medicinsku dokumentaciju.

Obje svjedokinje – rekao je Ćemalović – zbog zdravstvenih problema, koji su trajnog karaktera, neće moći pristupiti pred Državni sud.

Božidara Perišića zvanog Boban i Vinka Zoranovića zvanog Joja optužnica tereti da su u periodu od maja 1992. do kraja 1993. vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Tokom unakrsnog ispitivanja, vještak Ćemalović nije mogao reći da li su obje svjedokinje, s obzirom da su duži niz godina bolesne i koriste jake lijekove, mogle racionalno dati izjave u istrazi.

“To nije bio predmet mog vještačenja, ali se može obaviti, to bi bio kompletan pregled, sa uvidom u kompletnu medicinsku dokumentaciju… Sve što bih rekao bile bi spekulacije, a ja ne mogu na taj način da odgovorim”, kazao je Ćemalović.

Sudsko vijeće je, nakon prijedloga Odbrane, prihvatilo dodatna vještačenja svjedokinja.

Suđenje se nastavlja 3. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija