Članak

Perišić i Zoranović: Optuženi pucao u dvojicu braće

5. Septembra 2018.12:11
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u naselju Gračanica u Rogatici u junu 1992. godine vidio kako optuženi Božidar Perišić zvani Boban puca u Salema i Mustafu Sijerčića.

Vlajko Perišić je svjedočio da je 19. juna 1992. godine dobio naredbu od Rajka Kušića da ode po uniformu i oružje jer je bila akcija na naselje Gračanica. Stigavši u naselje sa izvjesnim Mićom Lošićem, kazao je, kod Veterinarske stanice je vidio akciju, a potom grupu žena i muškaraca, i Božidara Perišića. Opisao je da je Perišić imao prsluk, farmerke i automatsku pušku, a da su tu bili Milan Marjanović i drugi vojnici.

Od civila, kako je rekao, vidio je Salema i njegovog brata Mustafu Sijerčića i žene s maramama.

“To se događa pred kućom, već su izvedeni. Čujem raspravu između Bobana i Lošića, raspravljaju se oko nekog pištolja. Pištolj je bio kod Bobana. Stavio ga je za pas, a Mićo govori: ‘Moja je zasluga, a ti kako hoćeš.’ Ja sam krenuo preko ceste i čujem pucanj… Okrećem se, vidim, Boban puca. Jedan pada, a drugi se drma uz ogradu. Vidim, Salem pada i brat njegov… Vidim to, bio sam oko pet metara udaljen”, kazao je svjedok, koji je u rođačkim odnosima sa optuženim Perišićem.

Svjedok je pojasnio da je nakon toga krenuo dalje preko ulice, gdje je vidio ženu kako “leži u žari”, ne obraćajući pažnju je li živa. U tim trenucima je, kako je rekao, ranjen od tri metka.

Tokom unakrsnog ispitivanja, advokat Dejan Bogdanović je pitao svjedoka da li je istina da on ubio Salema i Mustafu i da se nakon toga “opržio puškom”, što je svjedok negirao.

Optuženi je također svjedoka optužio za ubistvo.

“Treba da te je stid i sramota. Kako možeš da kažeš da ti to nisi uradio. Ja tvrdim da je Salem pao, Mustafa izlazi, okreće se meni leđima i ti mu čitav rafal stresaš u leđa. Prizor je bio k'o u fimovima. Moja je tvrdnja da je si ti pucao u Mustafu, moja je tvrdnja da ti je opsovao majku, poslije mu prilaziš i udaraš ga”, rekao je optuženi Perišić obraćajući se svjedoku.

Božidara Perišića zvanog Boban i Vinka Zoranovića zvanog Joja optužnica tereti da su od maja 1992. do kraja 1993. vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima. Prvom tačkom optužnice Perišić je optužen za ubistvo Salema i Mustafe Sijerčića.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Na ovom ročištu pročitana je i izjava Munibe Sijerčić, koja je u međuvremenu preminula. U iskazu datom 2016. godine, Sijerčić je ispričala da se 19. juna 1992. čula jaka detonacija i buka vojnika u Gračanici, kada je njen muž Mustafa s bratom Salemom krenuo bježati.

“Kad smo krenuli izaći, vidjela sam muža i djevera Salema. Dvojica su stajali s puškama iznad njih. Jedan je držao pušku u moju kćerku Fatimu, a Rasema je krenula pobjeći kroz prozor, onda je taj pucao u nju”, izjavila je svjedokinja, dodavši da je “Perišić s mladežom na obrazu” pucao u Rasemu, koja je preživjela.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija