Članak

Mačkić za FTV: Za pet godina nemoguće je završiti sve predmete ratnih zločina

2. Augusta 2018.13:12

O Strategiji za procesuiranje ratnih zločina, koja je jučer trebala biti na sjednici Vijeća ministara BiH, za Dnevnik 3 Federalne televizije su ovim povodom govorili Erna Mačkić, analitičarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Pravosudnim institucijama ostaje da optuže oko 4.000 lica koja su prijavljena da su počinila ratni zločin, ili obustave istrage protiv njih. U pitanju je rukovodeći kadar, ali i niskorangirane osobe.

Dio je to nacrta nove Državne strategije o procesiranju ratnih zločina, koja čeka usvajanje na Vijeću ministara BiH. Zbog nove Strategije negoduje dio udruženja žrtava i traže da je Vijeće ministara ne usvoji u ovom obliku.

“Ono što je drugačije u odnosu na prethodnu Strategiju, koja je usvojena 2008., jeste taj rok od pet godina. Problematično je, što nama ništa ne znači sam dokument, ukoliko se ne provodi. Imali smo prethodno Strategiju u kojoj je bila definisana i regionalna saradnja, da bude na većem nivou, da se rade predmeti ratnih zločina, da se procesuiraju predmeti koji su prebačeni iz Haškog tribunala, kategorije ‘A’. Međutim, to manje-više nije nikako urađeno i ono što je specifično u toj staroj Strategiji, da je tako nazovem, postoje kriteriji na osnovu kojih se prebacuju predmeti s državnog na entitetski nivo i ti kriteriji najčešće nisu ispoštovani, cjepkane su optuženice, vraćene su Tužilaštvu BiH”, kazala je Mačkić.

Ona smatra da su različita mišljenja da li je u pitanju to da tužioci imaju normu ili je to stvar neznanja, ali u svakom slučaju, ni stara Strategija nije implementirana.

“Gotovo je nemoguće da to bude završeno u narednih pet godina. Nije problem rok od pet godina ako radimo, ali ako ne radimo, onda je problem rok i od deset godina. Mi smo imali prethodno rokove koji nisu ispoštovani. Sud i Tužilaštvo BiH su trebali procesuirati visokopozicionirane osobe, teže predmete. Do toga nije došlo u proteklom periodu. Tužilaštvo BiH je radilo toliko slabe predmete da je riječ o jednom šamaru. Moraju se definisati druge strukture, a onda govoriti o Strategiji. Znači, mi samo trošimo budžetska sredstva uzalud”, dodala je Mačkić.

    Denis Džidić