Pažin i ostali: Marković sposoban da učestvuje u postupku

5. Jula 2018.16:39
Na suđenju za zločine počinjene u Stocu, vještak medicinske struke je utvrdio da je optuženi Ivica Marković sposoban pratiti suđenje i učestvovati u postupku nakon operativnog zahvata.

Specijalista ortoped Đemil Omerović je rekao da je nalaz sačinio po nalogu Suda BiH na osnovu medicinske dokumentacije koja se odnosi na operaciju noge i kontrole u vezi s rehabilitacijom i postoperativnim oporavkom, te je mišljenja kako nije potreban dodatni klinički pregled.

“Smatram da je izliječen i rehabilitovan, kao i da je spreman pratiti suđenje i da učestvuje u postupku”, naglasio je Omerović.

Odbrana je vještaku predočila nedavna dva kontrolna nalaza za Markovića, a Omerović je nakon uvida pojasnio da zaključak ne bi bio drugačiji da su ti nalazi bili u dokumentaciji koja mu je data.

“Prigovaramo nalazu i isti smatramo nepotpunim, jer nisu uzete u obzir sve okolnosti koje čine ovaj slučaj”, kazao je branilac Branko Karadeglić.

Optužnica tereti Markovića skupa s Miletom Pažinom da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u ljeto 1993. hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno s njima su optuženi bivši pripadnici HVO-a Vide i Josip Krešić, kojima se na teret stavlja da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Zbog pauze u suđenju duže od 30 dana nakon održavanja zadnjeg ročišta, koja je uzrokovana Markovićevim narušenim zdravstvenim stanjem, postupak je formalno krenuo iznova.

Nastavak suđenja je 6. septembra.

Haris Rovčanin