Članak

Nanić i ostali: Bez maltretiranja zarobljenika

2. Jula 2018.16:28
Na suđenju za zločine u Bužimu, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je optuženi Mehmed Alešević bio upravnik zatvora smještenog u hotelu “Radoč”.

Hasib Sijamhodžić, bivši vojni policajac 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), kazao je da je Alešević bio upravnik zatvora i da je vodio evidenciju zatvorenika.

Svjedok je pojasnio da je zaključio da je Alešević upravnik jer je “imao ključeve zatvora”.

“Nije mi poznato da je bio još neki upravnik. Meni je Kudelić izdavao naredbe – nije Alešević, ali znam da je imao ključ od zatvora i da je vodio evidenciju zatvorenika”, istakao je Sijamhodžić.

Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić, Samir i Husein Isaković, optuženi su da su, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni i bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

S njima je optužen i Alešević, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen. S tim da u slučajevima kada se ispituju zajednički svjedoci, Alešević je prisutan u sudnici, što je bio slučaj i tokom saslušanja Sijamhodžića.

Svjedok je naveo da nije vidio povrede, niti čuo za maltretiranja zarobljenika, a pojasnio je da su kontejneri u kojima su spavali vojni policajci bili udaljeni dvadesetak metara od pritvorskih prostorija.

Bivši načelnik Štaba 505. bužimske brigade Fuad Kalauzović posvjedočio je da je sjedište brigade bilo u hotelu “Radoč” iznad pritvorskih prostorija i da nije čuo da su zatvorenici maltretirani.

Prema njegovim riječima, pomoćnik komandanta za bezbjednost bio je Zijad Nanić koji je, u odnosu na ratne zarobljenike, imao zadatak da ih evidentira i da čeka upute komandanta brigade. Za Nanića je dodao da je on bio školovani kadar i da je obavljao poslove stručnog rukovođenja, ali i da je učestvovao u borbenim dejstvima.

Suđenje će se nastaviti 20. augusta.

 

Ajla Gežo