Članak

Vlasenko i ostali: Završna riječ Državnog tužilaštva 18. juna

8. Juna 2018.12:29
Ulaganjem posljednjih materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo okončalo je dokazni postupak na suđenju Radetu Vlasenku, Dragi Končaru i Milanu Krupljaninu za zločine počinjene u Prijedoru.

Tužilaštvo je kao dokaze replike uložilo dvije odluke iz maja 1992. godine – Odluku o formiranju vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine i Odluku o opštoj mobilizaciji.

Končarev advokat Savan Zec je imao prigovor na ulaganje ovih dokaza, kazavši da se oni ne mogu smatrati dokazima replike.

“Ovo nisu dokazi replike. Dokazi replike se iznose da bi se pobili navodi ili dokazi Odbrane. Ovo je trebalo biti uloženo u set osnovnih materijalnih dokaza, tako da smatram da trebaju biti odbijeni”, naglasio je Zec.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je pojasnio da upravo ovim dokazima pobija iskaze svjedoka Odbrane.

Vlasenko, Končar i Krupljanin, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su za učešće u progonu civilnog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Na teret im se stavljaju ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi.

Iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva zakazano je za 18. juni.

 

 

Ajla Gežo