Članak

Muminović i ostali: Petog jula presuda za silovanje u Sarajevu

Odbrane Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića su u završnim riječima zatražile da Državni sud optužene oslobodi krivice za zločine u Sarajevu, a izricanje presude zakazano je za 5. juli. Kešmerov advokat Senad Dupovac rekao je da Tužilaštvo BiH nije pozvalo nijednog direktnog očevica zločina, dodavši da su iskazi svjedokinje “A” i drugih saslušanih svjedoka “međusobno protivrječni”.

“Odbrana će predložiti donošenje oslobađajuće presude, jer je to jedina odluka koja se može donijeti”, kazao je Dupovac.

Zaštićena svjedokinja “A”, kako je izjavio Dupovac, mijenjala je svjedočenje u različitim iskazima.

Dupovac je dodao i da se svjedokinja “A” družila s Kešmerom, što, kako je rekao, ukazuje na to da optuženi “nije imao motiva da siluje svoju prijateljicu”.

“Tužilaštvo nije dokazalo ni da je optuženi bio pripadnik Armije BiH s obzirom da se nalazio na obuci i nije imao status vojnika”, istakao je Dupovac.

Tužilaštvo BiH tereti Kešmera, kao i Elvira Muminovića i Mirsada Menzilovića, bivše pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede. Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Menzilovićev advokat Fahrija Karkin je rekao da njegov branjenik u maju 1993. nije bio pripadnik ABiH.

“Tvrdim da je dokazano da je od jula 1993. tek postao pripadnik i daleko od vremena počinjenja navodnog krivičnog djela”, kazao je Karkin.

Karkin je rekao da je 1993. godine protiv sva tri optužena vođen postupak za silovanje, od kojeg je Okružno vojno tužilaštvo u Sarajevu odustalo zbog nedostatka dokaza.

“Način na koji se inicira krivični postupak jeste nezakonit i tražim da se odbaci optužba. Zahtjev za ponavljanje postupka se podnosi uz nove dokaze i činjenice. Da je tako urađeno, mi ne bismo mogli ništa da prigovaramo”, obrazložio je Karkin.

Sudskom vijeću se obratio i Menzilović, kazavši da je ostao bez posla i zdravstvenog osiguranja, koje je za njega jako bitno jer je invalid.

“Ja nisam počinio krivično djelo koje mi se stavlja na teret. Nevin sam, što je Sud 1993. to potvrdio. Sve što želim jeste pravda i istina, ne gubim nadu i u pravednost ovog suda”, naveo je Menzilović.

Izricanje presude je zakazano za 5. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija