Članak

Mujčinović i ostali: Tužilaštvo traži ponovno suđenje

1. Juna 2018.15:15
Državno tužilaštvo je zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda BiH da obnovi postupak protiv osmorice optuženih za zločine počinjene na području Kladnja 1992. i 1993.

godine.

Tužiteljica Zorica Đurđević je kazala da ostaje pri navodima pismene žalbe, u kojoj je zatraženo da se postupak obnovi.

Optužbe za zločine počinjene u Kladnju od 1992. do 1993. oslobođeni su Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić i Osman Gogić.

Kako je navedeno u optužnici, Mujčinović je bio komandir Stanice policije (SP) u Stuparima, Busnov načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kladnju, Hamzić komandir čete Teritorijalne odbrane (TO) Stupari, a kasnije i komandant bataljona TO-a Stupari, dok je Halilović bio aktivni policajac SP-a i komandir Odjeljenja Vojne policije u Stuparima. Ostali su bili pripadnici policije.

Gogićev advokat Fahrija Karkin je primijetio da u žalbi Tužilaštva BiH njegov branjenik nije niti spomenut.

“Status nas dvojice tokom cijelog pretresa je bio potpuno neaktivan, pa smo mi samo sjedili”, kazao je Karkin, pozivajući Sud da odbaci žalbu Tužilaštva.

Braniteljica optuženog Halilovića Vasvija Vidović je rekla da su brojni svjedoci, a među njima i Ilija Jovičić, potvrdili da je status zarobljenih Srba rješavalo Ratno predsjedništvo općine Kladanj.

“Primjerenije je zatočenje pripisati onima koji su za to odgovorni, a ne onima koji su u tome učestvovali”, kazala je Vidović.

Mirsada Beganović-Žutić, advokatica optuženog Muhića, kazala je da Tužilaštvo BiH u svojoj žalbi iznosi da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, a da pri tome ne donose nove dokaze već iznose paušalne procjene.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku.

 

Elameri Škrgić Mikulić