Članak

Milovanović: Uskoro počinje dokazni postupak Odbrane

23. Maja 2018.14:13
Na suđenju za zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine, Sudsko vijeće je Državnom tužilaštvu dalo rok od dvije sedmice da obezbijedi saslušanje dva svjedoka i naložilo Odbrani da bude spremna za izvođenje svojih dokaza.

Tužilac Edin Muratbegović je rekao da do kraja dokaznog postupka na suđenju Slavku Milovanoviću planira saslušati još tri svjedoka – ali da mu se dvojica ne javljaju, dok za trećeg pokušava da osigura saslušanje putem videolinka iz Holandije.

“Sud više neće zvati ove svjedoke, ako Vi možete, dovedite ih na naredno glavno ročište, imate za to dvije sedmice. Ne prihvatamo nikakvo opravdanje – ako ih ne dovedete, smatrat ćemo da je Tužilaštvo BiH odustalo od ovih svjedoka”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić.

Samardžić je naložio Odbrani da za naredni glavni pretres, ukoliko Tužilaštvo BiH ne obezbijedi svjedoke, bude spremna za početak izvođenja svojih dokaza.

Slavko Milovanović, bivši pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, tereti se da je 8. maja 1992. godine učestvovao u napadu na selo Rešagići (općina Srebrenica) i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni.

Ajla Gežo