Članak

Praštalo: “Više se nikada nije vratio”

Na suđenje za zločine u Ključu i Sanskom Mostu, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je krajem juna 1992. godine Mićo Praštalo odveo njenog muža, kojeg je narednog mjeseca pronašla mrtvog.

Jasminka Konjević se prisjetila 26. juna 1992., kada su ispred njene kuće u mjestu Gornji Gudelj kod Sanice došli vojnici i od nje tražili da pozovu domaćina.

Konjević je navela da je među vojnicima bio Mićo Praštalo zvani Kudra, čije ime je kasnije saznala, kao i svjedok “A”.

Kada je njen suprug Mehmed izašao vani, svjedokinja je rekla da su vojnici ušli u kuću, pregledali je i rekli da imaju dojavu da se tu kriju “Zelene beretke”.

Prema njenim riječima, kada su izašli vani Praštalo joj se obratio riječima: “Nemojte se bojati, vaš muž ide s nama, on je naš štit da neko ne bi pucao na nas i vratit će se”.

Svjedokinja je kazala da se njen suprug nikada nije vratio, a tog dana iz sela je odvedeno još nekoliko komšija.

Narednog dana, kako je naveo Konjević, od svekra je saznala da je Praštalo rekao da je čuo kako je njen suprug ubijen.

Treći dan, prema njenom kazivanju, Praštalo je opet došao sa svojim ljudima i doveo Jasima Bašića.

“Na moje oči, oči moje djece on je tog čovjeka tukao, udarao pištoljem po glavi i zahtijevao da kaže gdje je Meša i ko ga je ubio. Taj čovjek je rekao: ‘Ubij me, nemoj me mučiti, ali ja ne znam gdje je Meša’”, posvjedočila je Konjević, dodavši da je Bašić bio srpski vojnik.

Državno tužilaštvo tereti Miću Praštala zvanog Kudra, bivšeg komandanta Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva. Praštalo je optužen da je naredio i izvršio ubistva, kao i da je znao, a nije spriječio ubistva, zatvaranja i druga oduzimanja fizičke slobode.

Svjedok Dželil Džafić se prisjetio jutra kada je iz dvorišta kuće vidio šest vojnika koji su njemu i još trojici komšija rekli da dođu na put. Kada su izašli na raskrsnicu vidio je da, kako je naveo, Mićo Praštalo zvani Kudra sa vojnicima vodi Mešu Konjevića.

Džafić je kazao da je kasnije vidio kako Kudra sa pet do šest vojnika dovodi Sulejmana Selmana do jedne kuće, a zatim kako Meša i Sulejman idu prema džamiji s Kudrom i vojskom nakon čega se čuo rafal.

Rekao je da je kasnije saznao da je Sulejman ubijen ispred kuće i tada je otišao da vidi tijelo. Po povratku kući, naveo je da je mogao da vidi kako se vojska vraća i vodi Mešu i još trojicu komšija koji odlaze prema Lončarima. Tijela ubijenog Meše i ostalih komšija je pronašao u mjestu Kulenovića glavica.

Suđenje se nastavlja 5. juna.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija