Članak

Akeljić i ostali: Završna riječ Tužilaštva početkom juna

21. Maja 2018.11:15
Ulaganjem materijalnih dokaza okončan je dokazni postupak na suđenju za zločine počinjene u Vitezu.

Prije ulaganja dokaza, Odbrani je data mogućnost da se izjasni kakva bi pitanja postavili zaštićenoj svjedokinji “B”, čiji je iskaz iz istrage Državno tužilaštvo pročitalo na jednom od ranijih ročišta.

Branioci su rekli da bi svjedokinju, da je u sudnici, pitali zašto Mineta Akeljića nije spomenula ni u jednoj ranijoj izjavi osim u onoj koju je dala 2008., te zašto je kazala da je bila u podrumu “Crne kuće” kada iz ostalih dokaza i izjava svjedoka proizlazi da se nalazila na spratu objekta.

Odbrana je navela da bi svjedokinju upitala da li je Šabana Haskića poznavala kada je rekla da ju je deveti dan zatočeništva optuženi udario, nakon čega mu je Akeljić kazao da je vrati u objekat.

Akeljić i Haskić su sa Senadom Bilalom, Hazimom Patkovićem i Šemsudinom Đelilovićem optuženi da su od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

U optužnici stoji da su Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice, psihički i fizički zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Materijalni dokazi Odbrane nisu prezentirani u sudnici.

Iznošenje završnih riječi je zakazano za 4. juni.

Haris Rovčanin