Članak

Janjić: Svjedokinja bez saznanja o silovanju

17. Maja 2018.12:13
Na suđenju za zločine počinjene u Foči, svjedokinja Odbrane Dragana Janjića kazala je da nikada svojoj komšinici nije rekla da je optuženi nekoga silovao.

Vojka Tešević se prisjetila kako se nakon izbijanja rata prijavila u vojsku i radila na rampi u Miljevini, u blizini mjesta gdje je bila stacionirana vojska. Pojasnila je da je po naređenju komandanta Pere Eleza evidentirala ko je dolazio i odlazio, te se prisjetila prilike kada je Elez pitao da li je ulazio policajac Dragan Janjić.

“Ja sam rekla da znam samo Dragana Janjića učitelja, da ne znam Dragana Janjića policajca… Rekla sam da ga nikad nisam zapisala”, kazala je Tešević, pojasnivši kako je Elez te prilike galamio.

Na upit da li je ikad svojoj komšinici Hajriji spomenula da je Janjić nekoga silovao, svjedokinja je odgovorila da nije i dodala da optuženog ni ne poznaje.

Tužilaštvo BiH tereti Janjića da je u augustu 1992. zaštićenu svjedokinju B-1 silovao u Policijskoj stanici u Miljevini, pri čemu ju je udarao i prijetio joj. Janjić, bivši aktivni policajac iz Miljevine, u maju i junu 1992. je učestvovao, prema optužnici, i u nezakonitom hapšenju više od 20 muškaraca nesrpske nacionalnosti s tog područja.

Bivši rezervni policajac pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Foča Mlađo Vučen je naveo da je poznavao optuženog Janjića.

“Sjećam se da je došao kao kadet, bio jedno vrijeme u stanici, i da je po rasporedu otišao u odjeljenje stanice u Miljevinu”, rekao je svjedok.

On se prisjetio i da je Janjić jedne prilike priveden u Kazneno-popravni dom (KPD) Foča, nakon čega je vraćen u SJB Foča. Nakon toga, kako je rekao Vučen, optuženi Janjić je cijeli rat proveo u Foči.

Odbrana je na ovom ročištu uložila i niz materijalnih dokaza, među kojima obavještenje Policijske uprave Foča da je optuženi tokom 1992. godine imao prijavljeno prebivalište u ovom gradu. Uložena je i potvrda Kriznog štaba srpske općine Foče od 9. maja 1992. na ime uhapšenih Nedžiba i Murata Rizvanovića, iz koje se, prema Odbrani, vidi ko je odlučivao o njihovom puštanju.

“Mi tvrdimo da onaj koji je odlučivao o puštanju, odlučivao je o hapšenju”, rekao je advokat Slaviša Prodanović.

Suđenje će se nastaviti 24. maja.

Lamija Grebo