Članak

Milorad Radaković i Goran Pejić oslobođeni krivice

15. Maja 2018.13:34
Sud BiH oslobodio je Milorada Radakovića i Gorana Pejića krivice za ubistvo pet članova porodice Ećimović na području prijedorskog naselja Tukovi u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Vijeće je utvrdilo da Državno tužilaštvo nije van razumne sumnje utvrdilo da su Radaković i Pejić počinili ubistva pet članova porodice Ećimović u naselju Tukovi.

“Vijeće je utvrdilo da su teze Tužilaštva BiH u okviru pretpostavki, bez čvrstih dokaza, te je izvelo zaključak da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati odgovornost optuženih za zločin protiv čovječnosti”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić.

Radaković i Pejić su oslobođeni optužbe da su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice.

Radaković je bivši pripadnik rezervnog sastava policije, a Pejić pripadnik neidentifikovane vojne ili policijske formacije.

Marenić je istakla da je Vijeće pažljivo i svestrano cijenilo sve provedene dokaze, te da je utvrdilo da Tužilaštvo BiH na okolnosti postojanja širokog i sistematičnog napada na području općine Prijedor, osim navođenja dokaza iz Haaga, nije saslušalo nijednog svjedoka.

“Nisu provođeni dokazi o svijesti optuženih da znaju za takav napad i da njihove radnje predstavljaju dio tog napada. Od odlučne važnosti je da raspoloživa dokazna sredstva nisu bila dovoljna da su počinili individualne radnje”, kazala je Marenić.

Ona je istaknula da jedino što je Vijeće utvrdilo je da su Tomo, Marija, Katarina, Nikola i Cecilija Ećimović ubijeni 13. juna 1992. godine.

Marenić je rekla da je iskaz svjedoka S-1, koji je svjedočio da je optužene odvezao do kuća porodica Ećimović i sačekao ih u vozilu, nedovoljan za utvrđenje odgovornosti optuženih.

“Sva sumnja mora se razriješiti u korist optuženih. U iskazu S-1 je bilo toliko nejasnoća i sumnje da nisu dozvoljavali donošenje drugačije odluke. Svjedok činjenice ili ne zna ili se ne sjeća, a u mnogo toga nije siguran. Vijeće zaključuje da S-1 ima selektivno pamćenje. Njegov iskaz je u suprotnosti i s iskazima Ivane Landeke i Nikole Ećimovića”, kazala je Marenić.

Optuženi su oslobođeni naknade troškova postupka, a oštećeni se upućuju na parnicu.

Suđenje Radakoviću i Pejiću, koji se brane sa slobode, počelo je u aprilu 2016.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Albina Sorguč


This post is also available in: English