Članak

Nakon četiri godine nastavljeno suđenje Zulfikaru Ališpagi

Nakon što je tim vještaka medicinske struke zaključio da je Zulfikar Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije ABiH, sposoban da prati tok procesa, nastavljeno je suđenje za ratni zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica.

This post is also available in: English

Psihijatar Milan Stojaković kazao je da je Ališpago procesno sposoban da prisustvuje suđenju, prati tok i učestvuje u sudskom procesu u trajanju od dva sata, sa pauzom od 15 minuta.

“Sasvim je procesno sposoban”, dodao je Stojaković.

Nalaz o Ališpaginoj sposobnosti, potvrdili su gastroenterolog Zoran Mavrija i neuropsihijatar Slobodan Stanković.

“Koristi se apstrakcijom, racionalno zaključuje. Nema poremećaja percepcije. Nije zaostao u deševnom smislu i nema duševnog poremećaja. On je svoju bolest shvatio na najbolji mogući način”, pojasnio je Stanković.

Advokat Ragib Hadžić je kazao da Ališpago u narednom periodu treba uraditi još neke analize i pretrage te je zatražio dopunu nalaza.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić je istakla da vještaci mogu uraditi dopunu, ali da to neće ometati glavni postupak.

“Sud je imao dovoljno obzira prema bolesti i optuženom. Ranija vještačenja su bila da je on sposoban. Odlaganja više nema. Sud prihvata ovo što su vještaci rekli o zdravstvenom stanju optuženog da prati tok suđenja”, naglasila je Marenić.

Nakon što je Vijeće prihvatilo nalaz, suđenje je nastavljeno čitanjem optužnice iz 2010. godine koja tereti Alipšagu da je kao komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” propustio da poduzme radnje i kazni počinioce zločina u selu Trusina kod Konjica.

Prema optužnici, pripadnici jedinice “Zulfikar” su 16. aprila 1993. u jutarnjim satima napali civilno stanovništvo sela Trusina, a kojim napadom je rukovodio zamjenik Nihad Bojadžić. Tom prilikom, kako stoji, poginulo je deset civila, jedan vojnik, a teško ranjenja četiri civila.

Nakon okončanja napada, prema optužnici, pripadnici jedinice “Zulfikar” su u zaseoku Gaj strijeljali pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali i civile.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno s još petoricom pripadnika Armije BiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je razdvojen u martu 2014.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Memić, Hodžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zbog ubistva hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini, dok su Salčin i Hakalović oslobođeni krivice.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English