Članak

Dragičević i ostali: Komandant nije izdavao nezakonita naređenja

11. Maja 2018.12:34
Prvi svjedok Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Štrpcima kod Rudog kazao je da mu optuženi Luka Dragičević nikada nije izdao nezakonito naređenje.

Bogoljub Zarić je izjavio da je u februaru 1993. godine radio u prislušnoj službi Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) te da mu je zadatak bilo presretanje neprijateljskih frekvencija.

Svjedok je rekao da su postojali spiskovi s nazivima učesnika razgovora i frekvencijama pripadnika VRS-a, ali na njima nije bio Milan Lukić budući da on nije bio pripadnik Višegradske brigade.

Postojale su situacije, kako je kazao svjedok, kada se jedinica iz jedne brigade pretpočini drugoj, ali onda bi ona ulazila u sistem veze te nadređene brigade. Njemu je prezentovan telegram od 21. februara 1993. godine koji je pukovnik Dragiša Masal, komandant Taktičke grupe, uputio komandama, a Zarić je rekao da mu telegrami nisu bili dostupni budući da ih je radilo odjeljenje šifranata, u kojem je bio Milan Miličević.

Svjedok je naveo da optuženog Dragičevića poznaje od kraja 1992. godine i da mu on nije nikada izdao nezakonito ili nevojničko naređenje.

Za ubistvo 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima 1993. godine, uz Dragičevića su optuženi Boban Inđić, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici VRS-a.

Za optuženog Mitrašinovića svjedok Zarić je kazao da ga poznaje, te da misli da mu je tokom rata porodica bila u Srbiji. Rekao je da pretpostavlja da je Mitrašinović, kao i drugi vojnici koji su imali porodice na drugim mjestima, išao da ih posjeti.

On je, na pitanje optuženog Krsmanovića, potvrdio da su skupa početkom 1992. godine bili u Trećoj četi Višegradske brigade.

Miodrag Stojanović, branilac optuženog Dragičevića, na ovom je ročištu, iznoseći uvodnu riječ, kazao da namjerava uvjeriti Sudsko vijeće da njegov branjenik, kao komandant, ni na koji način nije učestvovao u zločinu, o kome ima i određena saznanja.

Saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima Odbrana Dragičevića namjerava dokazati i da Interventna četa u inkriminisano vrijeme nije bila u sastavu Višegradske brigade VRS-a.

Suđenje se nastavlja 25. maja.

Džana Brkanić