Članak

Muminović i ostali: Zatraženo kažnjavanje za silovanje maloljetnice

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi naglasilo da smatra kako je dokazano da su optuženi Elvir Muminović, Samir Kešmer i Mirsad Menzilović, koristeći ratne uslove i svoj položaj, 1993. godine izvršili silovanje maloljetne osobe.

Tužiteljica Marijana Čobović je istakla da je, tokom glavnog postupka, dokazano da je u vrijeme počinjenja krivičnog djela, u maju 1993. godine u Sarajevu, postojao oružani sukob.

Kako je kazala, u tom periodu oštećena “A” je sa 16 godina bila maloljetni civil, te kao takva nije učestvovala u neprijateljskim dejstvima.

Prema njenim riječima, tokom suđenja se najviše vremena potrošilo na dokazivanje statusa optuženih, za koje je, kako je rekla, Tužilaštvo BiH dokazalo da su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

“Kada se sagleda kroz iskaze svjedoka, nedvosmisleno proizlazi da su optuženi, kao pripadnici ABiH, poslani na kurs za vojnu obuku. Tamo nisu obučavani o oružju jer su već znali rukovati njime. Pozivi za kurs su im upućeni u komandu”, kazala je Čobović.

Tužilaštvo BiH tereti Muminovića, Kešmera i Menzilovića, bivše pripadnike ABiH, da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Govoreći o identitetu optuženih, tužiteljica je rekla da je oštećena “A” njih prepoznala na fotografijama tokom istrage, ali i u sudnici tokom svjedočenja. Dodala je da je svjedokinja optužene poznavala i tokom rata, te da ni Odbrana nije osporavala njihov identitet.

“Vještaci su vještačili duševno stajne oštećene. Napominjem da su konstatovali da je kod osobe ‘A’ došlo do umanjenja životne sposobnosti za 30 posto… Odbrana je također vršila vještačenje, ali taj nalaz nije potpun i relevantan, nije sačinjen po pravilima struke”, istakla je tužiteljica.

Čobić smatra da je dokazano da su optuženi, koristeći ratne uslove i svoj položaj, silovali osobu “A”, kojoj su, kako je navela, umanjili životnu sposobnost, ali ne i vjeru, te je predložila da se u skladu s tim i kazne.

Na ovom ročištu, završnu riječ je iznijela i punomoćnica oštećene Nedžla Šehić, koja je kazala da su u toku suđenja provedeni dokazi na temelju kojih se može utvrditi da je osoba “A” pretrpjela traumu koja je prouzrokovala duševnu bol.

“Predlažem da Sud BiH usvoji imovinskopravni zahtjev jer je postavljen na realnim osnovama i predstavlja minimum pravične naknade”, rekla je Šehić.

Završna riječ Odbrane optuženog Muminovića zakazana je za 22. maj.

Emina Dizdarević Tahmiščija