Članak

Nanić i ostali: Prijateljski odnosi sa zarobljenim u hotelu “Radoč”

7. Maja 2018.16:11
Na suđenju za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da nije bilo neregularnosti u vezi sa zarobljenicima u hotelu “Radoč”.

Sulejman Mustafić kazao je da je bio vojni policajac pri 505. brigadi Petog korupsa Armije BiH do marta 1995. godine, nakon čega je postavljen za komandira voda Vojne policije. Na toj dužnosti, kako je rekao, naslijedio je Esada Kudelića koji je bio ranjen.

Svjedok je naveo da se komanda 505. brigade tokom 1994. i 1995. nalazila u hotelu “Radoč” u Bužimu.

Mustafić je ispričao da je kao vojni policajac dolazio u dodir s ratnim zarobljenicima, ali da kao komandir voda nije. Pojasnio je da su zarobljenici pri dovođenju bili pretreseni, evidentirani te zatvoreni. Dodao je da je referent Vojne policije Mehmed Alešević vršio evidenciju zarobljenika, ali obavljao i druge poslove.

Odgovarajući na pitanja Aleševićeve Odbrane, svjedok je naveo da je optuženi bio korektan prema zatvorenicima, kao i da nije imao komandnu funkciju.

Mustafić je svjedočio na suđenju Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću, koji su optuženi da su u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

S njima je optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen. S tim da u slučajevima kada se ispituju zajednički svjedoci, Alešević i njegova Odbrana su prisutni u sudnici, što je bio slučaj i tokom saslušanja Mustafića.

Svjedok Mustafić je kazao da mu nije poznat odnos drugih vojnih policajaca prema zarobljenicima.

“Bio je isti vjerovatno kao i moj. Bar se nadam… Mi smo se sprijateljili s tim zatvorenicima”, rekao je Mustafić, dodavši da nije bilo nekih neregularnosti zbog kojih bi imao potrebu da se obrati načelniku bezbjednosti Zijadu Naniću.

Svjedok je rekao da je u Vojnoj policiji bio Nedžad Bapić koji nije imao jedno oko, ali da nije bio u vodu dok je on bio komandir. Odbrani je potvrdio da još jedan vojni policajac u tom periodu također nije imao oko.

Za optužene Bajraktarevića, Salkića, Samira i Huseina Isakovića i svog rođaka Mustafića svjedok je također potvrdio da su bili vojni policajci.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je naveo da su Bajraktareviću fizički bila slična još dvojica vojnih policajaca s istim tim prezimenom.

Suđenje će se nastaviti 21. maja.

 

Lamija Grebo