Članak

Marjanović i ostali: “Namještaljka Dragana Marjanovića”

26. Aprila 2018.15:55
Iznoseći završnu riječ, Odbrana Vitomira Devića kazala je da je on žrtva “nasilničkog ponašanja Dragana Marjanovića i njegovih istomišljenika”.

Branilac Ramiz Aljić rekao je da se Dević duboko kaje jer se nalazio na planini Borje kada je ubijeno 28 civila i da od porodica nastradalih traži oprost jer je dopustio Marjanoviću da ga uz prijetnje izvede iz vojnog pritvora u kome se nalazio i odvede na mjesto gdje je počinjen zločin.

“Mom branjeniku je žao što je učestvovao u ovom događaju i moli porodice žrtava za oprost. To je bila namještaljka Marjanovića i njegovih istomišljenika. Mom branjeniku je žao…  i da je mogao spriječio bi ubistva”, kazao je Aljić.

Advokat je istakao da Tužilaštvo BiH nije uradilo svoj posao. Kako je rekao, tužioci nisu dokazali elemente krivičnog djela koji se Deviću stavljaju na teret, a uz to mu je uskraćeno i pravo pristupa i uvid u sve spise i dokaze.

Odbrana je za Devića zatražila ili oslobađajuću ili ublaženu kaznu.

Optužnica tereti Marjanovića i Devića sa Sašom Gavranovićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem za ubistva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje. Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Voda vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi su bili pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici dijela formacije “Miće”.

Optuženi Saša Gavranović u završnoj riječi, kroz suze, kazao je da je on “mrtav čovjek” od kada je njegova supruga u trećem mjesecu trudnoće izgubila bebu zbog konstantnih prijetnji koje su dolazile od izvjesnog Nikole Perišića, za koga je rekao da je zajedno sa Marjanovićem odgovoran za stradanja nevinih ljudi.

“Niko od nas nije znao za naredbu o ubijanju osim Marjanovića. Teslićki moćnici, Nikola Perišić i njegovi ljudi, svoja djela pripisuju nama. Nadam se da ovaj Sud neće osuditi nas umjesto njih. Ako mislite da sam kriv proslijedite me u zemlju, ako me oslobodite ni tada neću biti zadovoljan jer su istinski krivci na slobodi, a nedužni ljudi su stradali”, rekao je Gavranović.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj, kada će Odbrana Zorana Šljuke iznijeti završnu riječ.

 

Ajla Gežo