Članak

Kraljević i ostali: Novi svjedok Tužilaštva BiH

19. Aprila 2018.11:30
Na suđenju za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, Sudsko vijeće je prihvatilo da se sasluša svjedok Tužilaštva BiH, a kako je predloženo, zbog “pobijanja iskaza svjedoka Odbrane”.

Tužiteljica Remzija Smailagić je kazala da tog svjedoka želi saslušati kako bi “pobila iskaze Vedrana Čilića”, koji je svjedočio u korist Odbrana Slavka Skendera i Dragana Miloša.

Smailagić je pojasnila da je obavila telefonski razgovor sa svjedokom te da zapisnik nije radila.

Sudsko vijeće je prihvatilo ovaj prijedlog, s tim da je zabranilo Tužilaštvu BiH i Odbrani da do svjedočenja kontaktiraju s njim.

Uz Skendera i Miloša, za zločine u Ljubuškom optuženi su Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Stojan Odak, Vinko Radišić i Vice Bebek. Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine, bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Također, predsjednica Sudskog vijeća Jasmina Kosović je navela da je Sud prihvatio materijalnu dokumentaciju koju je Odbrana Kraljevića uložila, te je odbilo sve prigovore Tužilaštva BiH uz obrazloženje da su kopije dokumenata ovjerene, a neki imaju oznaku Haškog tribunala.

Suđenje se nastavlja 26. aprila, kada će se saslušati svjedok Tužilaštva BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija