Članak

Perišić i Zoranović: Optuženog prepoznala po glasu

18. Aprila 2018.12:06
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ponovila da ju je optuženi Vinko Zoranović zvani Joja silovao u Srednjoškolskom centru i da ga je prepoznala po glasu.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Zoranovićeve Odbrane, svjedokinja pod pseudonimom R-1 je kazala da je bila među stanovništvom Rogatice koje je u Srednjoškolski centar došlo početkom juna 1992., nakon poziva da se radi bezbjednosti sklone u taj objekat.

Svjedokinja je rekla da je ispočetka bila smještena u zbornici u prizemlju objekta, a kasnije prebačena u jednu od učionica, odakle ju je odvela grupa muškaraca.

“Bila je noć, vidjele su se siluete. Dvojica su me vodila za ruke i ostali su ispred vrata, a ja sam ušla u učionicu. Vidjela sam da za katedrom sjedi muškarac, kojeg nisam mogla da prepoznam. Zapalio je cigaretu i tada sam vidjela da je Joja Zoranović Vinko. Ponudio je mene cigaretom, mislila sam da sam dovedena na razgovor”, kazala je svjedokinja.

Nakon predočavanja iskaza iz istrage u kojem je navedeno da “kada je jedan iz grupe vojnika koji su je vodili zapalio cigaretu, tada je prepoznala Zorana”, svjedokinja je rekla da to nije tačno i da su je možda pogrešno razumjeli kod davanja iskaza, jer je grupa vojnika ostala ispred učionice.

Datuma za vrijeme boravka u Srednjoškolskom centru, što ju je Odbrana pitala, svjedokinja se nije mogla tačno sjetiti, obrazloživši da joj to nije toliko bitno.

“Sjećam se samo najgroznijih događaja, datuma ne”, dodala je ona.

Kada je Zoranović zapalio i cigaretom ponudio nju, svjedokinja je, kako je kazala, prepoznala da je optuženi u pitanju jer mu je ranije čula glas.

“Čula sam mu glas u prolazu, kada bi u holu razgovarao s nekim. Glas sam mu zapamtila, a kasnije sam nastojala sve više da mu zapamtim lik”, dodala je.

Zoranović je pitao svjedokinju zašto je nakon više godina njega prijavila za “to što joj se desilo”, a R-1 je na to rekla da je o svojim problemima odlučila govoriti tek 2008., kada su joj se, kako je kazala, javili iz Tužilaštva.

“Prvi put sam svjedokinju vidio na prošlom ročištu, a ovo sad je drugi put”, rekao je optuženi Zoranović.

Vinko Zoranović zvani Joja i Božidar Perišić zvani Boban su optuženi da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Zoranović se tereti da je silovao dvije žene bošnjačke nacionalnosti u prostorijama Crkvenog doma i Srednjoškolskog centra, a Perišić da je 1992. godine civile bošnjačke nacionalnosti više puta istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Nastavak suđenja je 16. maja.

Haris Rovčanin