Članak

Akeljić i ostali: Optuženi bio na dopustu kod porodice

16. Aprila 2018.12:20
Na suđenju za ratne zločine počinjene u Vitezu, svjedoci Odbrane Hazima Patkovića su rekli da je optuženi u julu 1993. bio u mjestu Preočica, kod porodice na dopustu.

Hazim Trako, nekadašnji pomoćnik komandanta Drugog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), posvjedočio je da je Patković jedno vrijeme bio u sastavu Teritorijalne odbrane (TO) u Preočici, nakon čega je otišao u Vojnu policiju, pri brigadi čije je sjedište bilo u Vitezu.

Kada je došlo do sukoba ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prema svjedoku, bili su otežani uslovi da se dođe do pripadnika Prvog bataljona, u čijem sastavu je bilo mještana Preočice, pa se koristila zaobilazna komunikacija.

Pripadnici Prvog bataljona, kazao je svjedok, dolazili su na dopust u Preočicu da se vide s porodicom, a među njima je bio i optuženi.

“Kao logističar sam tim borcima, policajcima, izdavao jednokratne pakete pomoći. U Prvom bataljonu su uslovi bili teški, a Drugom bataljonu je logistika bila bolja i imao sam pravo da te ljude obezbijedimo jednokratnim paketima”, izjavio je svjedok, dodavši da je takav slučaj bio i sa optuženim Patkovićem.

Krajem jula 1993. svjedok je otišao na mjesto logističara u brigadu, ali je, kako je rekao, njegov nasljednik u Drugom bataljonu nastavio s tom praksom.

Svjedok je naveo da poznaje i optuženog Senada Bilala, kao i da je njega viđao u Preočici u junu ili julu 1993. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja Tužilaštva svjedok je kazao da je Patković u posjetu porodici dolazio iz mjesta Kruščica.

Patković i Bilal su s Minetom Akeljićem, Šabanom Haskićem i Šemsudinom Đelilovićem optuženi da su od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

U optužnici stoji da su Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice, psihički i fizički zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Drugi svjedok Munir Patković je ispričao da je tokom sukoba ABiH i HVO-a došlo do pucanja veza između Prvog i Drugog bataljona, kao i da se putna komunikacija obavljala zaobilaznim putem preko Novog Travnika.

Prema svjedoku, bilo je stanovnika Preočice koji su bili u Prvom bataljonu i dolazili su kod porodice na dopust u ovo mjesto, a među njima i Patković, koji je tu bio krajem jula 1993. godine.

“Bio mi je rođendan, zbog čega mi je to ostalo upečatljivo”, pojasnio je svjedok.

Rekao je i da je radio na održavanju veze, zbog čega je optuženi dolazio kod njega kako bi uspostavio kontakt s tadašnjom djevojkom a današnjom suprugom.

Nastavak suđenja je 7. maja.

Haris Rovčanin