Članak

Milunić i ostali: Zoriće vidio u zaseoku Bradari

13. Aprila 2018.16:40
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Prijedoru, svjedok Odbrane je izjavio da je 23. jula 1992.

godine optužene Iliju i Duška Zorića vidio u zaseoku Bradari kod sela Zecovi, naoružane.

Zaštićeni svjedok O-1, koji je dao iskaz iz druge prostoriju uz distorziju glasa i lika, prisjetio se 23. jula 1992. kada je u jutarnjim satima u zaseoku Brdari kod Zecova čuo pucnjavu i tada mu je komšija rekao da su dvije osobe zaklane.

Tada se, kako je ispričao, povukao prema šumi iznad zaseoka i u tim trenucima je vidio šest do sedam vojnika koji su krenuli prema Brdarima. Ispred kuće Rife Brdara, prema njegovim riječima, čuo je tri do četiri metka i vojnika koji je psovao i govorio da je žena ranjena.

Potom su, kako je posvjedočio, ženama naredili da krenu prema poljskom putu i mogao je čuti kako gore kuće, ali vojnike nije mogao prepoznati.

“Podigao sam glavu i vidio sam još tri vojnika, a jedan od njih je ispalio metak i ubio psa. Prije toga sam čuo pucnjavu koja je trajala deset do 15 minuta”, naveo je svjedok, kazavši da je u toj grupi prepoznao Iliju i Duška Zorića, a treći vojnik je upucao psa.

Opisao je da su dvojica Zorića bili naoružani te ih je poznavao od osnovne škole. Kako je rekao, osobe u policijskoj uniformi nije vidio.

Njemu je predočen iskaz iz istrage u kojem je naveo da je među vojnicima koji su išli prema kućama u Brdarima, prepoznao Duška Mršića, braću blizance Radeta i Milu Mršić te Milana Grujičića. Također je konstatovano da Iliju i Duška Zorića nije spominjao u zapisniku.

O-1 je pojasnio da osobe prezimena Mršić i Grujičić nije vidio tog dana, već da je dobio informaciju da su bili prisutni, kao i da ne zna zašto imena Ilije i Duška Zorića nisu upisana.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade VRS-a, Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje se nastavlja 20. aprila, kada će optuženi Milunić svjedočiti u svoju korist.

Emina Dizdarević Tahmiščija