Članak

Muminović i ostali: Završen dokazni postupak

10. Aprila 2018.12:39
Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Velešići, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je u maju 1993. godine bio na obuci regruta u Velešićima, gdje su bili optuženi Mirsad Menzilović i Samir Kešmer.

Muhamed Kožljak, koji je u to vrijeme imao 17 godina, kazao je da poznaje Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića sa obuke regruta.

“Menzilović Mirsad mi je ostao u sjećanju jer je najbolje prepreke prelazio. Razgovarali smo prošle godine i rekao mi je da je optužen za ratni zločin koji nije počinio”, izjavio je svjedok.

Za Menzilovića je svjedok kazao da se ne sjeća je li na obuci bio u uniformi jer nisu svi regruti imali uniforme, pojasnivši da je i on sam došao u trenirci. Optuženog Kešmera, kako je rekao svjedok, nije viđao na liniji.

Za ratni zločin počinjen u Velešićima, uz Kešmera i Menzilovića optužen je i Elvir Muminović. Ovim bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na teret je stavljeno da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Tužilaštvo je na ovom suđenju uložilo iskaze optuženih iz istrage, kojima želi dokazati njihovu pripadnost ABiH. Odbrana Kešmera nije prigovarala na ulaganje iskaza iz istrage, dok su Odbrane Muminovića i Menzilovića uložile prigovor zakonitosti.

Odbrana Kešmera je, navodeći da je u spornom periodu optuženi bio učenik, u spis uložila svjedočanstvo Srednje saobraćajne škole koje mu je izdato 1. novembra 1993. godine.

Na ovom suđenju završen je dokazni postupak, a završnu riječ Tužilaštvo BiH će iznijeti 8. maja.

Albina Sorguč