Članak

Akeljić i ostali: “Svjedoci iznijeli neistine”

9. Aprila 2018.14:32
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Vitezu, optuženi Minet Akeljić, svjedočeći u svoju korist, kazao je da nikada nije maltretirao ratne zarobljenike pritvorene u objektu “Crna kuća”, niti da je vidio bilo koga drugog da to radi.

Akeljić je naveo da su za izdavanje naredbi bili zaduženi zaštićeni svjedoci “D” i “C”. Prema njegovim riječima, naredbe su stizale usmenim putem preko radioveze, a rijetko u pisanoj formi.

“Ja sam najčešće bio na dežuri zbog ranjavanja, tako da nisam bio u poziciji bilo kome da izdajem naređenja. Naredbe su meni stizale, a ja sam ih samo prenosio dalje. Niko mi nikada nije naredio da se ratni zarobljenici maltretiraju, već nam je rečeno da se u skladu sa pravilima postupa prema njima. Bit ću malo drzak i reći da su pojedini svjedoci iznijeli neistine”, naglasio je optuženi.

Akeljić je objasnio da je u vrijeme njegovog boravka u bolnici koji je trajao oko pola godine, od zime 1992. do proljeća sljedeće godine, zbog ratnih dejstava došlo do rasparčavanja Vojne policije na tri dijela. Po toj podjeli, kako je kazao, dio policije koji je bio smješten u objektu “Crna kuća” nije imao komandira.

Tužilaštvo BiH mu je predočilo izjavu datu u istrazi u kojoj stoji da je bio zapovjednik, na što je Akeljić rekao da ta riječ “nikada nije izašla iz njegovih usta”.

Optuženi je istaknuo da su se od njegovih kolega policajaca posebno isticala petorica po hrabrosti, odgovornosti, a i disciplini i da su među njima bili optuženi Šaban Haskić i Senad Bilal. Dodao je i to da nikada nije vidio da je ijedan od optuženih loše postupao prema zarobljenicima.

Uz Mineta Akeljića za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti optuženi su: Šaban Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Na ovom suđenju svjedočio je i Abdulah Haskić, koji se prisjetio akcije na kotu Zabrđe, prilikom koje je zarobljen zaštićeni svjedok “A”. Svjedok je napomenuo da se i danas druži s “A”, izrazivši zahvalnosti optuženom Haskiću, sa kojim je u rodbinskim vezama, ali i drugim vojnim policajcima jer su ga “pazili” dok je bio u zarobljeništvu.

Suđenje će se nastaviti 16. aprila.

 

 

Ajla Gežo