Članak

Pantić i ostali: Tijela ubijenih civila na kaldrmi

5. Aprila 2018.14:29
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je 16. maja 1992.

godine vidio ubijene civile u mjestu Zaklopača kod Milića.

Svjedok Z-20, dajući iskaz iz druge prostorije u Sudu BiH, kazao je da je 16. maja 1992. u Zaklopači vidio kolonu od osam automobila kako prolazi kroz selo. Prvo vozilo, kako je rekao, bilo je policijsko.

Ubrzo nakon toga, kazao je da je vidio dolazak još tri grupe vojnika koji su se rasporedili po selu, a zatim je počela pucnjava.

“Rasporedili su se oko bošnjačkih kuća u strijelce i počela je pucnjava. Nijednog vojnika likom nisam vidio… Kod stražare je ubijeno pet ili šest Bošnjaka. Ljudi koji su radili kod Gorčina su ubijeni. Iz priča sam čuo da su ubijeni iz neposredne blizine. Sa sprata kuće sam vidio da stanovništvo bježi prema kaldrmi. Većina je ubijena tu na kaldrmi. Potom sam bježao prema šumi”, ispričao je on.

Kada se pucnjava smirila, svjedok je naveo da je mogao čuti ženski plač, a kada su se vojnici povukli iz sela, vratio se do svoje kuće. U blizini je vidio tijelo komšije Hameda Hamidovića.

U selu je, kako je kazao Z-20, sreo Mehu Hamidovića koji mu je rekao da je “sve pobijeno”, a potom je kamionom ranjenu majku i ostale preživjele žene i djecu, odvezao prema Vlasenici.

Prisjetio se da je od komšije Hase Hodžića saznao da je među vojnicima prepoznao Nikolu Lošića koji je imao poluautomatsku pušku. Od druge osobe, kako je naveo, čuo je da je u selu taj dan bio i policajac Milošević u grupi koja je pucala u Aliju Hamidovića.

“Mevludin Muškić mi je pričao da je vidio automobile koji su se zaustavili kod stražarnice, rekao je da je prepoznao Branka Jolovića. Nije mi rekao da je pucao”, izjavio je svjedok.

Za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača, Tužilaštvo BiH je optužilo Jolovića, Lošića, Radomira Pantića, Milomira Miloševića i Nenada Vukotića. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema riječima svjedoka Z-20, dva dana nakon ubistava u selo je došao rovokopač te kod magacina iskopao jamu u koju su ubačeni žene i djeca. Potom, kako je opisao, stavljen je sloj zemlje, a iznad su ubačeni muškarci.

Nastavak ispitivanja ovog svjedoka nastavit će se 18. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija