Članak

Kraljević i ostali: Zatvorenici s “optimalnom medicinskom njegom”

5. Aprila 2018.13:59
Na suđenju za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, svjedok Odbrane je rekao da su zarobljenici 1993. godine imali doktora i ambulantu gdje im je pružana pomoć.

Vedran Čilić ispričao je da je 1993. godine kao ljekar otišao u zatvor u Ljubuškom, s obzirom da mu je rečeno kako je tamo izbila šuga. Prema svjedoku, Slavko Skender ga je zamolio da se upiše u knjigu posjeta, te mu kazao da u zatvoru ima doktor.

“On je tada i doveden… Veledar Nazif, kolega specijalista interne medicine”, izjavio je Čilić, istaknuvši da je zamolio upravnika Skendera da se Veledar angažuje da pomogne zatvorenicima.

Dodao je da je nakon nekoliko dana odobreno da se Veledar angažuje, a da mu je za potrebe priručne ambulante odobrena jedna prostorija, gdje je boravio i pružao medicinske usluge zatvorenicima. Čilić je rekao da je Veledaru donosio medicinske potrepštine i lijekove.

Potvrdio je da je Veleder osim zatvorenika bošnjačke nacionalnosti pregledao i ljude koji su bili pritvoreni zbog krivičnih djela, te pripadanike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Senka Nožica, braniteljica Slavka Skendera i Dragana Miloša, svjedoku je prezentovala liječničku bilježnicu, nakon čega je svjedok kazao da se ispod potpisa doktora Veledara nalaze njegov žig i potpis.

Svjedok se složio s braniteljicom Nožicom da je medicinska skrb za zatvorenike bila na optimalnom nivou.

Uz Skendera i Miloša, za zločine u Ljubuškom optuženi su Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Stojan Odak, Vinko Radišić i Vice Bebek. Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine, bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj.

Albina Sorguč